Hoppa till innehåll
Seriematriarkatet kommer

Superhjälten är en kvinna

Superhjältarnas värld är en värld som sedan begynnelsen huvudsakligen befolkats av män. De kvinnliga superhjältarna finns, men de är på intet sätt i majoritet.
Alexandra Sundqvist

Enligt sajten Vox kommer amerikanska seriejätten Marvel ha gjort 19 filmer med manliga huvudkaraktärer i följd, innan det 2018 blir premiär för en film med en kvinnlig karaktär  – Captain Marvel.

I samband med att filmen ”Avengers – Age of Ultron” gick upp på bio i maj uttryckte fans önskningar om att Scarlett Johanssons karaktär Black Widow (bilden) ska få en egen film – liksom superhjältarna Iron Man, Hulk, Thor och Captain America fått före henne. Detta är dock ingenting som finns med i Marvels produktionsplan de kommande fem åren. Ändå går det sakta framåt. 2017 är det premiär för filmen Wonder Woman, i regi av Patty Jenkins. Medan seriejätten DC Comics satsar också på en prequel för barn i åldrarna 6-9, där kultfigurerna Wonder Woman, Poison Ivy och Supergirl med flera stöps om och flyttas tillbaka till sina formativa år.

Det blir ett serie-matriarkat, delvis skapat på begäran av fans – som önskar sig mer igenkänning i serievärlden. Samtidigt har tv-bolaget CBS beställt en säsong av serien Supergirl, med Melissa Benoit från Whiplash i huvudrollen.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.