Hoppa till innehåll
Jonas Kullhammar

Snake city blues

För ganska exakt 20 år sedan satsade den då 22-årige tenorsaxofonisten Jonas Kullhammar alla sina besparingar på en liveinspelning med sin kvartett under två dagar på Glenn Miller Café. Det blev den första utgivningen på egna bolaget Moserobie, ett bolag som sedan dess utvecklats till landets kanske viktigaste jazzetikett. I studion på nedervåningen i sutteränghuset i Orminge har corona satt sina spår i oordningen. Och ännu mera i Jonas Kullhammars kreativitet. Men hösten börjar kanske arta sig.
Text: Ulf Stolt Foto: Anneli Hildonen

Det står ett tenorsaxofoncase med en ganska välberest bagagetag på, lutad mot väggen i hallen. Jonas Kullhammar har precis kommit hem efter en tvåveckors turné där han spelat i Slovenien och Norge. Och därför behövt genomföra sammanlagt fyra coronatester under samma tid. Och rest dyrt – en tur och returbiljett till Trondheim kostar i dessa tider 7 000 kronor, mot kanske 1 500 i vanliga fall. På köksbänken i radhuset står en för  hemmabruk aningen avancerad espressomaskin

– tryckmätare och reglage, kvarn  till bönorna, stål och krom.

Han berättar att han tidigt lärde sig av Anders Burman, legendarisk producent på Atlantis-studion på Karlbergsvägen, att ska man ha en bra studio så måste det finnas bra kaffe.

– Jag har ingen riktigt bra studio ännu, men väldigt bra kaffe.

Hans skivbolag Moserobie fyller 20 år i år. Kommande skiva som är på tryck – Johan Lindström septetts andra skiva – har katalognummer 125. Utöver det har han också givit ut två boxar och en samlingsskiva.

– Det är en ganska rejäl utgivning på 20 år.

När musikmagasinet Lira i sitt höstnummer i år listade de 100 mest betydande svenska jazzskivorna genom tiderna, hade Jonas Kullhammars skivbolag med nio titlar på listan. Numera upplösta Jonas Kullhammar Quartets skiva Plays loud for the people rankades högst av bolagets skivor, på nionde plats.

– Min fru tipsade mig att jag skulle räkna bort alla skivor som kom ut före år 2000, då bolaget startade. Vad som blir kvar då på listan är att Moserobie står för 20 procent av det som getts ut sen dess. Men såna där listor är ju också liksom…

Allting Moserobie började med två inspelade kvällar med Jonas Kullhammar Quartet på Glenn Miller Café. Han hade sparat ihop pengar till inspelningen, en god vän hjälpte till med formgivningen av skivomslaget och någon gång i september eller oktober – han minns inte exakt när i dag – kom lådorna med 1 000 exemplar av Jonas Kullhammar Quartets debutskiva Salut.

– Jag hade flax, det gick väldigt bra. I dag är 1 000 ex. väldigt mycket för en cd, men då var det ganska standard. Det här var före – eller efter – vinyl.

Skivan fick fina recensioner och de första 1 000 exemplaren sålde slut och han tryckte nytt.

LÄS HELA ARTIKELN I SITUATION STHLM #277

JONAS KULLHAMMAR
FÖDD: 2 september 1978 i Nacka, vuxit upp i Björknäs.
GÖR: Saxofonist, skivbolagsdirektör, kompositör, producent, och amatörgrillmästare:
”Jag har åtta grillar på landet. Och en
amerikansk rök som det behövdes lyftkran för
att få upp på tomten”.
AKTUELL: Hans skivbolag Moserobie fyller 20 år i år.
Bolagets motto lyder:
”To provide a way of distribution of independent jazz music.
To be an alternative to some of the regular record labels and their attitude towards musicians.
To support and assist musicians to produce their own albums, independently.
To invest the profit from record sales in future releases.
To save the world through good music”.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.