Hoppa till innehåll
Briljant

Småbladig

Elin Jättne tillverkar blomsterkransarna till P1:s Sommarvärdar.
Gerd Eriksson

– När vi kommer till radiohuset strax innan presskonferens är det ofta stor uppståndelse med journalister och sommarvärdar i en salig blandning. Många är nyfikna och vill titta på kransarna innan vi packat upp dem. Vi är fyra stycken som gör kransarna kvällen innan presskonferensen. De ska vara i olika storlekar och med varierande färger. Kransarna förvaras i en påse över natten för att hålla fukten.

– Blåklint, riddarsporre, daggkåpa, klöver, prästkrage och stjärnflocka är några av blommorna i årets kransar. Vi får inga direktiv från Sveriges Radio om blommor och utseende utan får välja fritt. Jag tycker inte att kransen ska vara för dominerande. Det är personen som ska vara i fokus, inte blommorna. Samtidigt ska den förstärka känslan av sommar.

– Det tar ungefär 30 minuter att göra en krans och jag lägger upp alla blommor bredvid mig innan jag sätter igång. Jag lindar dem på en rak ståltråd och sätter ihop till krans när blommorna är på. Det är vanlig ståltråd i basen och mjuk myrtentråd runt blommorna.

– Blomsterkransen har blivit en symbol för programmet ”Sommar”. Men vi gör ingen större sak av att det är vi som tillverkar kransarna. Det går nog från mun till mun, för ibland kan det komma in någon i butiken och ge oss beröm.

– Självklart gör jag kransar till nära och kära på midsommarafton. Då sätter jag mig tidigt på morgonen lite för mig själv och slipper allt anat ståhej. Ett tips till dem som vill göra lyckade kransar är att inte ta för stora blommor utan i stället tänka småblommigt. Och köp myrtentråd på en blomsteraffär, då håller kransen ihop mycket bättre. Det går utmärkt att torka en blomsterkrans.

Elin Jättne har Hellborgs Blomsteraffär liksom både hennes mamma och mormor haft. Blåklint, riddarsporre, daggkåpa, klöver, prästkrage och stjärnflocka är några av blommorna i årets P1: Sommar-kransar.

Texten är publicerad i Situation Sthlm #215.  

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.