Hoppa till innehåll
Våld i nära relationer

Slagen på gatan

Våld i nära relationer är ett folkhälsoproblem. Kvinnor som lever i hemlöshet är särskilt utsatta. Våldet är mer öppet, men samtidigt mer osynligt. Samhället har ofta ögon på missbruket och inte på blåtirorna. Ett flertal av Situation Sthlms kvinnliga säljare berättar om sina erfarenheter av mäns våld. Om misshandel i offentlig miljö och i barndomen, om en dom som fallit och om fall som lagts ner, om rädslan att förlora sitt barn och inte ha någonstans att ta vägen.
Text: Maria Hagström Illustration: Emma Hanquist

Det händer nästan alla Camilla känner. Och det har hänt i nästan alla relationer som hon själv har varit i. Våldet.

– Det sker ju inte bara i missbrukarkretsar, men det syns mer där, vi tar det mer öppet. Andra vill visa upp en fin fasad. Vi tycker att det är ”okej” på ett annat sätt än vanliga människor gör, vi slätar över det mer. Det är väl som det är – vi tar skiten.

För Camilla började det i tonåren. Hon säger att hon var söt och trodde att det var allt hon kunde vara. Och han ville inte ha någon stursk tjej.

– Jag var nåt snyggt att sätta bredvid och visa upp. Jag trodde inte att nån tyckte att jag var värd att lyssna på. Jag log och höll med. Sen när jag kom på att jag hade något att säga och öppnade munnen, då smällde det naturligtvis. Sen blev det bara värre.

– Han kunde släpa ut mig naken mitt i natten i trapphuset och ge mig stryk så alla grannar kom ut och såg mig, det var så pinsamt. Man trycks ner fortare än man anar. Innan man vågar gå – och det tar lång tid – så är man nertryckt till noll.

Camilla är den första Situation Sthlm-säljare jag tar åt sidan för att fråga om hon har erfarenhet av våld i nära relationer. Nästa som kliver in genom dörren för att köpa tidningar är Jennie, hon berättar att pappans våld gick som i ”repris” när hon själv blev vuxen. Därefter kommer Anna in för en kaffe, hon berättar om exet som fick fängelse för grovt kvinnofridsbrott.

Fjärde är Marie som ”boxades” ner på öppen gata. Och genom åren, i intervjuer med Situation Sthlm-säljare som inte var tänkta att handla om våld, har det många gånger dykt upp ändå. Som att Lisa blev våldtagen i fosterhemmet och att Helen flydde till Stockholm för att komma undan sitt ex och lever med skyddad identitet. Eller som när Karin pekade upp mot fönstret på sjätte våningen i ett höghus och berättade om mannen som brukade hota med att kasta ut henne där. I dag, långt efter att den relationen tog slut, försöker hon få sina tänder fixade, få dem tillbaka.

– Jag blir påmind varje dag och har svårt att äta, säger hon. Men tandvården har sagt att det kanske inte går att ordna, hennes käke är för sönderslagen.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #268

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.