Hoppa till innehåll
Briljant #293

Skyltmakare

Stephan Nermfors, VD på Trafikreflexer i Tullinge som gör skyddsrumsskyltar.
Berättat för: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

Vanligtvis har vi 1 500 till 2 000 beställningar på skyddsrumskyltar under ett år. Nu har vi fått 4 500 beställningar på två veckor. Det är fastighetsägarna som har ansvar för att skyddsrummen har en MSB-certifierad skyddsrumsskylt.

– Skylten är i aluminium och är 2 millimeter tjock med oxidationsskydd på båda sidor och alla kanter. Måtten är 250 gånger 250 millimeter och symbolen är i samma reflexmaterial som trafikmärken. Symbolen är internationell och betyder ”skjut inte, anfall inte”. Den ska också vara lätt att se för den som söker skyddsrum, men personligen tycker jag inte att symbolen är riktigt lyckad.

– Färgen på skylten finns inte på några andra trafikmärken eller skyltar, det är blå PMS 285, orange PMS 151 och hundra procent svart. Texten är i versaler i typsnittet Helvetica. Vi screentrycker färgen och texten på reflexmaterialet. Varje skylt ska också ha fyra hål.

– Vi har gjort skyddsrumsskyltar i över 30 år. Sedan fyra år tillbaka är det ett krav från MSB att skyltarna är certifierade för att det inte ska dyka upp kopior. På baksidan av varje skylt finns en etikett med ett unikt tillverkningsnummer och information om vem som har tillverkat den, på vilken ort och datum. Garantin på en skyddsrumsskylt är sju år, sedan mattas reflexen.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.