Hoppa till innehåll
Filmrecension

Slutet på drömmen om Sverige

David Bogerius

”Friheten sitter i bröstet” säger 20-årige Sami. När han plötsligt kastas ut från förvaringen på Migrationsverkets låsta enhet i Flen har han ingenstans att ta vägen. Det enda han får med sig är informationen om att han måste gå och anmäla sig hos polisen en gång i veckan i väntan på avvisning. Fyrkantigheten hos personalen är beklämmande och de som faktiskt bryr sig om de asylsökande människorna, Sophie och Solveig, får genast skit av chefen. De uppträder nämligen inte tillräckligt ”tjänstemannamässigt”.

Vackrare än så är inte verkligheten i ”Förvaret”, en exklusiv dokumentärfilm av Uppsalaregissörerna Anna Persson och Shaon Chakraborty. Att tempot ibland är lågt och några sekvenser för långa är bagatellartade anmärkningar i ett sammanhang där känslan av att befinna sig på insidan av en sekretessomgärdad plats bland de ”förvarstagna” är smärtsamt påtaglig, trots att förvaret skildras ur både migranters och tjänstemäns perspektiv.

Upplevelsen förstärks av att det inte görs några intervjuer, allt som sägs är upptagningar av samtal. Man riktigt kan se hur Aina, som överlevt två krig i Tjetjenien, plågas av oro och vånda inför att resa tillbaka men medmänskligheten är satt ur spel.

Förvaret
Regi: Anna Persson, Shaon Chakraborty
Betyg: 4

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.