Hoppa till innehåll
Skivrecension

Skapar ett nytt sound

Ulf Stolt

Man kan göra musikalisk comeback från jobbet som narkossköterska på Huddinge sjukhus på så många olika sätt.
Så här väljer Per Texas Johansson att göra. Efter sexton års frånvaro.
Med en lite udda grundsättning bestående av trummor, vibrafon och en pedal steel guitar – ingen bas – och sig själv på diverse saxofoner och klarinetter, skapas en helt egen och intressant ljudbild. Och dessutom med en av de mer diskbänksrealistiska och briljanta skivtitlarna det här året – De långa rulltrapporna i Flemingsberg.

Efter fem uppmärksammade plattor på nittiotalet, Grammisar, Jazzkatter, löparskor och sövning – nu är det musik som gäller igen. Och det finns sämre plattor att vakna upp till än den här. Låtarna ”Narkos” och ”Det nya” – båda låtarna lite fria till formen, men med en tydlig musikalisk melodikärna – är perfekta exempel på de i sammanhanget lite udda instrumentens blandning och hur de lyhört rör sig runt och bredvid och i vägen för varandra och skapar ett nytt sound.
”Gång” är mer klassisk saxofonjazz, ett tvåstämmigt introriff med piskig cymbal, som tillåts lossna i några välsänkta halsbloss en stund i mitten för att sedan samlas ihop.
Plattan avslutas med vackra ”Ljud på gatan”.

 

Per Texas Johansson
De långa rulltrapporna i Flemingsberg
Betyg: 4 (av 5)

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.