Hoppa till innehåll
Seriebokrecension

Sjöbergs litterära universum

Alexandra Sundqvist

Birger Sjöbergs klassiska skildring Kvartetten som sprängdes utkom 1924 och har sedan dess filmatiserats flera gånger men också blivit teater och tv-serie. Nu tolkas Kvartetten som sprängdes i serieform för första gången. Detta av Malin Biller, som tidigare bildsatt och gjort en seriebok av Gustaf Frödings lyrik men som också gett ut en brännande självbiografisk serieskildring om att växa upp med en missbrukande förälder.

Kvartetten som sprängdes kretsar kring livet i en liten, svensk småstad på 1920-talet där aktiespekulation precis blivit på modet. Här får vi bland annat följa medlemmarna i en stråkkvartett och särskilt violincellisten Bengt Erlandssons motgångar och förehavanden.

I Malin Billers tolkning har Birger Sjöbergs berättelse kokats ner till seriestrippar, helt i svartvitt, men som visar stor bredd i temperament liksom format. Malin Billers bok kommer, liksom originalutgåvan av Kvartetten som sprängdes, ges ut i två delar – någonting som är nödvändigt för att ytterligare fördjupa berättelsen.  Hennes tolkning öppnar dörren till Sjöbergs litterära universum på vid gavel.

Malin Biller
Kvartetten som sprängdes
Betyg: 3,5

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.