Hoppa till innehåll
Angelica Elliot

Sitt Rågsved

Efter sin pojkväns självmord flyttade Angelica Elliott från Högdalen till Rågsved och delade lägenhet med två väninnor. Och började varje dag med att ta en bild ut genom sitt fönster som ett sätt att starta dagen, ha en uppgift, att bearbeta det som hänt. Sju år senare kom fotoboken Rågsved, året efter fick hon Lennart af Petersens-priset. Ett urval av bilderna ställs nu ut på Stadsmuseet.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Fotograf Angelica Elliott står vid en av bilderna i den kommande utställningen ”Angelica Elliotts Rågsved”. Hon berättade precis att hon åkte till sin förläggare med ”kanske tusen printar i en portfolio, papperskopior” inför arbetet med urvalet till boken, och vi talar om vad det är i en bild som gör att den blir utvald.

– Jag tar ju inte den perfekta bilden. Jag kan tycka att de här operfekta bilderna… det kan bli den jag väljer, för den har en annan känsla just för att den inte är perfekt. Nåt skevt, nåt känns mer äkta. När jag känner att det är det språk jag vill tala med bilden så blir det den jag väljer.

För två år sedan kom hon ut med fotoboken Rågsved, och förra året tilldelades hon Lennart af Petersens-priset av Stockholms stad för boken. Utställningen i Tunnelvalvet på Stadsmuseet består av ett urval bilder från boken och är en del i priset.

Läs hela intervjun i Situation Sthlm #298

ANGELICA ELLIOTT
BOR: Rågsved
GÖR: Prisbelönt fotograf, servitris.
AKTUELL: Med utställning ”Angelica Elliotts Rågsved” på Stadsmuseet. Har precis börjat ”leka lite” med storformatskamera inför sitt kommande, ännu så länge hemliga, fotoprojekt.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.