Hoppa till innehåll
Med egna ord

Katastrof!

Under vinjetten "Med egna ord" skriver Situation Sthlm:s försäljare själva i tidningen. Enligt Mikael S skickar Socialtjänsten vårdade missbrukare till boenden där det finns droger och alkohol.
Mikael S

Svenska folket står enade och är överens om att hjälpa varandra i svåra situationer, genom att betala skatt för att ingen svensk medborgare ska behöva sova på gatan och ingen sjuk landsman ska lida i ensamhet. I dag betalar du den sjukas vård, imorgon betalar han din. Så ska det vara i ett demokratiskt och mänskligt samhälle. Oavsett vilket block som tar hem segern förändras inte det i stort folkets inställning till sitt system och sina svaga. Den stora frågan är: De som hanterar pengarna, gör de rätt i sina bedömningar av olika fall och ärenden?

Låt mig ge er ett exempel:

Socialtjänsten betalar en summa pengar för vård av drog- och alkoholmissbrukare. Fantastiskt. Men vad gör socialtjänsten när missbrukarna är vårdade och på rätt väg, till att vara friska medborgare som vill göra rätt för sig och samhället. Socialen skickar en del av dessa från nolltoleransboende (totalt drogfritt) till boenden där det missbrukas droger och alkohol. Den vårdade missbrukaren som var ett hårstrå från att börja jobba eller plugga, i strävan efter ett stabilt och normalt liv, faller tillbaka i mörkret bland aktiva missbrukare. Återfallet blir ett faktum och socialtjänsten betalar då återfallsbehandling.

”Varför ska en medelålders kvinna sitta klockan fem på morgonen utanför ett nolltoleransboende?”

Den onda cirkeln fortsätter år in och år ut. Några klarar fler behandlingar, härbärgen, tröskelboenden, sjukhus, häkten, fängelser, sova på gatan eller i trappor. Varför ska en medelålders kvinna sitta klockan fem på morgonen utanför ett nolltoleransboende och gråta som ett litet barn? Jag bevittnade händelsen själv, jag var där. Svar: För att hon har varit på ett nolltoleransboende i sjutton månader och nu vill socialen skicka henne till ett boende där det missbrukas droger och alkohol. Allt detta efter att hon hade börjat en utbildning som skulle leda till jobb. Hon känner att denna myndighet kommer att skicka henne tillbaka till helvetet, som hon hade kämpat så hårt för att lämna och faktiskt lyckats med. Anledningen är att hon har en skuld på 47 000 kronor.

Socialtjänsten betalar gärna behandlingshemmen som kostar samhället enorma summor men som i många fall inte bygger på vare sig forskning eller beprövad evidens. Men, ett drog- och alkoholfritt boende till en färdigbehandlad missbrukare det går inte. Vissa anställda på denna myndighet, Socialtjänsten, gör inget annat än att sila mygg och svälja kameler, vilket jag tycker är en katastrof.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.