Hoppa till innehåll
Beroendevården

Samtal om sex behövs

Sexuell hälsa är ett ämne som behöver diskuteras i behandling inom beroendevården. Det menar forskarna bakom studien Sex och narkotika: Mäns erfarenheter under uppbrottsprocessen från ett drogmissbruk.
Maria Hagström

Anette Skårner, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet, har tillsammans med professor Bengt Svensson intervjuat män som främst har använt amfetamin och heroin under en längre tid.

– Det visade sig att männen känner en enorm osäkerhet kring hur de ska hantera sexualitet och kärleksrelationer i den drogfria världen, säger Anette Skårner. Det här är något som i liten utsträckning diskuteras i de behandlingsprogram som de deltagit i. Risken är att sexualitet blir något skamfullt som förläggs till tiden i missbruk. Osäkerheten inför den drogfria sexualiteten och obearbetade sexuella problem gör att många avstår från sex under långa perioder.

Om sexualitet överhuvudtaget har diskuterats i behandling gjordes det utifrån problem, till exempel sexuellt risktagande och sexuella övergrepp.

– Att tala om sexualiteten som en positiv del av livet och hur det är att ha sex utan prestationshöjande droger, eller om den förlorade sexlusten till följd av medicinska substitutionspreparat, är däremot sällsynt, säger Anette Skårner.

I nästa studie ska kvinnors erfarenhet av sexualitet och uppbrott från droger studeras.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.