Hoppa till innehåll
Subtopia

Samlad gatukonst i Botkyrka

Det började med att den kände belgiske gatukonstnären ROA ville göra en målning på en vägg i Subtopia i Botkyrka. Han målar i svartvitt och ofta i form av ett djur med anknytning till platsen. Det blev en grävling.
Text: Gerd Eriksson Foto: Creative Commons

Sedan dess har fler kända gatukonstnärer från hela världen bidragit med verk. I dagsläget finns 19 målningar i det stora utomhusgalleriet och 18 av dem finns samlade på en karta som går att ladda ner för den som vill gå på konstvandring. I kartan finns också beskrivningar både av verken och av konstnärerna.

– Platsen har blivit en nod för världens gatukonstnärer. Här kan de samla sina verk bredvid andras. Den senaste och 19:e målningen av den argentinska Caro Pepe är så färsk att vi inte fått med den på kartan än. Men den är lätt att hitta
ändå när man går konstrundan, säger Paulina Sokolow.

Hur stor är den minsta målningen?

– Den är pytteliten, bara 10-15 cm. Det är en gestaltning av små figurer som också har en skugga av sina konturer på marken framför.

Kartan till konstverken finns på subtopia.se. Och utställningen är öppen alla dagar och i alla väder.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.