Hoppa till innehåll
Strandliv

Rivieran vid Flaten

Den här kylslagna sommaren har det funnits dagar då det inte varit en enda badande på Flaten. När solen tittar fram mellan regnskurarna, kommer några tappra själar travande nerför sandslänten. Men kompisgänget från Tyresö som håller till vid hopptornet bekymrar sig inte ett dugg om vädret. För dem handlar allt om att hoppa från femman eller trean.
Gerd Eriksson. Foto: Martina Holmberg.

Kazandra Gifting och Cornelia Wallenhorst är 12 respektive 13 år och slänger sig gladeligen ut från högsta höjd. Trots att de hackar tänder hoppar de om och om igen, de hävdar att det är varmare i vattnet än på land. Det är första gången de är på Flaten, förmodligen inte den sista.

– Vi följde med några kompisar hit. Hopptornet är det bästa, säger Kazandra Gifting innan hon gör ”spiken” från femman.

De hoppglada tjejerna från Tyresö är sinnebilden av vad stadens tanke var med Flaten en gång i tiden. Barnen skulle få bada, andas frisk luft och röra på sig. Därför bussades barn från de södra delarna av Stockholm till Flaten mellan 1935 till 1978. Förutom simundervisning bjöds också alla barn på bulle och mjölk vid ingången.

”Mjölken fick vi i en sådan där tetra som ser ut som en pyramid”

En som kom till Flaten på 60-talet med badbuss är Lars-Erik Sjöberg. I dag har han tagit bilen hit och sitter i en solstol lite i änden av den stora sandstranden för att få lä.

– Som jag minns det var Flatenbullarna släta. Och mjölken fick vi i en sådan där tetra som ser ut som en pyramid.

Han säger att Flaten är sig ganska likt från förr och tycker att det är bra att bryggor och badhytter rustades för några år sen. Men han saknar de gamla dricksfontänerna där man kunde hämta vatten. För honom är Flaten en skön plats att koppla av på och så gillar han att fiska.

– Här kan man få stora abborrar, gäddor och kräftor. Det är väldigt bra sikt i vattnet. Flaten är en oas på ett stort område där jättemycket folk får plats utan att det känns direkt trångt.

När kompisgänget från hopptornet går till serveringen för att handla är det inte bullar och mjölk de köper utan pommes frites med grillkrydda och ketchup. Och trots kylan rundar de av med en iskall slush puppie i turkost och brunt.

Läs hela artikeln om Flatenbadet i Situation Sthlms augustinummer (#216).

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.