Hoppa till innehåll
Debuterar med eget nummer

Rebecka Sandberg

En dag när Rebecka Sandberg loggade in på sin Facebook noterade hon en kommentar om att den musik hon sjunger inte är country.  – Ja, det var en tjurskalle som la den kommentaren att det här är inte riktigt country, så vi tänkte att vi får väl lösa det då – tillbaka till ritbordet.
Text: Ulf Stolt Foto: Johan Bergmark

Hon och hennes två äldre bröder David och Robin, som spelar i bandet och som hon skriver musiken tillsammans med, skrev därför låten ”En riktig countrylåt (om kåken, brustet hjärta, my mama och att supa bort sitt liv)”.

– Vi fick trixa lite med att få med alla olika ölmärken i refrängen, att det skulle gå att sjunga det snyggt, men det funkade till slut.

När singeln ”Bensin” – skriven av henne och Eric Palmqwist, som hon också sjunger duett med – släpptes, kommenterade musikjournalist Jan Gradvall hennes sångsätt i TV4 att det ”låter så mycket country att man tror hon sjunger på engelska”.

– Det är nog vad jag lyssnat på. Jag gick musikgymnasium i Norrköping, jag gillade alltid sång men var ointresserad av att ta några sånglektioner. Jag har experimenterat mycket själv för att hitta ett sätt att sjunga jag tycker är kul. Har jag blivit uttråkad har jag nött tills jag hittat en nerv i det.

Rebecka Sandberg och hennes bröder har spelat ihop länge, sedan första gången på en fest i tonåren.

– Vi har letat oss fram till det här. Vi spelade punk i ganska många år, punk med väldigt mycket countryinfluenser, som att vi mer och mer rörde oss mot det: ”Ska vi inte bara lira country, det är ju vad det låter som?”.

De bestämde också att bandet skulle heta hennes namn, inte hitta på ett bandnamn. Och några år senare beslutade de att börja skriva och sjunga på svenska.

– Det känns som att det blivit mer originellt, mer intressant, så man inte blir en kopia på nåt amerikanskt. Debutskivan Ring mig 0739-81 25 03 har hennes telefonnummer som titel. Ett nummer hon haft sedan hon var 13 år och hoppas att hon inte behöver byta.

– Bakom låten finns en sann historia, vill man höra den får man messa. Det finns ju många som lyssnar på den här genren som inte är så uppkopplade och jobbar dm, har man nån fråga om skivan eller låtarna kan man höra av sig. Jag får jobba med blocken om det spårar ur.

De åtta låtarna har skrivits och spelats in under ett par års tid.

– Det är lite olika från gång till gång. Ofta har nån en idé, vi ses i replokalen eller hemma hos nån. Ibland är det ett tema på en låt eller texten som kommer först, ibland melodin.

Ett tema som dök upp en gång var Christer Pettersson. Låten heter ”Pendeln mot Rotebro station”.

– Jag har bott i Rotebro när jag var nyinflyttad, jobbat nära mordplatsen på Sveavägen. Man kollade på dokumentärerna i TV3 och den här sunk-pizzeria-Elvis-Presley-karaktären satt i sin skinnpaj i studion. Oavsett om han var en bra människa eller ej så hade en slags dragningskraft man inte kan snacka bort.

Här kan du lyssna på ett spår från Rebecka Sandbergs skiva som släpps 29/9

 

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.