Hoppa till innehåll
Huvudstan

Quatar nästa för ”RallyJonna”

21-åriga Jonna Eson Brådhe är den enda föraren från Norden i Cross Country Rally i Quatar 2-7 november.
David Bogerius

– Jag var helt mållös först när jag fick reda på att jag var uttagen. Jag trodde inte riktigt på det då det var 85 tjejer från 39 olika länder ansökte. Jag älskar nya utmaningar och åker dit för att göra mitt bästa och samla så mycket erfarenhet som möjligt. Det blir en helt ny grej med sanddyner i öknen då jag är van vid smala grusvägar.

Hon tävlingsdebuterade som kartläsare 2008 och två år senare fick hon själv köra bilen i ungdomsrally. Som tredje generationens rallyförare, mormor Margot har till och med kört Monte Carlo-rallyt, blir det mycket rallysnack runt matbordet.

”Jag var inte sen att tacka nej när filmbolaget hörde av sig.”

– Vi lever i det konstant och planerar i stort sett allt efter rallyn. Även om man stöter på motgångar många gånger så vet jag vad jag vill och brinner för.

Jonna Eson Brådhe driver ett eget event- och cateringföretag och tar gärna beställningar på bland annat födelsedagstårtor, men de flesta av dygnets timmar går åt till Team RallyJonna. Sedan 2013 är en dokumentärfilm under inspelning.

– Jag var inte sen att tacka nej när filmbolaget hörde av sig. Filmen blir 58 minuter lång och kommer att sändas på SVT. Den visar att rally handlar om så mycket mer än att köra fort med en bil och hur mycket arbete krävs för att lyckas. Det är ingen billig sport!

En och annan segerpokal har körts hem, den senaste i DM. Hon tävlar för Vallentuna MK men bor i Vårberg.

– Jag trivs bra, men det är klart att det är skillnad från när jag var liten och kunde springa ut och leka med mina kompisar och cykla på gatan på ett annat sätt än idag. Det har byggts så mycket, förut var det mer landet här.

 

Artikeln är publicerad i Situation Sthlm #219.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.