Hoppa till innehåll
Briljant #277

Pumpaodlare

Karin Olausson, pumpaodlare på Ekerö. November är hennes klart bästa månad.
Berättat för: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

– Jag odlar ungefär 17 olika sorter. Förutom den vanliga halloweenpumpan, Jack O’Lantern, är det bland annat butternut, spagettipumpa, Blaze, Atlantic Giant, Big Max och en jag kallar för Digital Camo, för att skalet ser ut som en pixlad bild.

– Det är lätt att odla pumpa, den behöver bara vatten, näring och värme. Eftersom jag har kaniner så bidrar de med näring. Alla pumpor går att äta, de är bara mer eller mindre söta. En pumpa kan väga över hundra kilo, min största i år vägde tio kilo.

– Egentligen är det här med pumporna bara en sidogrej i mitt andra odlande. Men förra året fick den lokala Coop-butiken mitt överskott till Halloween. I år har de fått ungefär 180 kilo pumpor, som jag precis levererat.

– Min familj var och är mycket i USA och jag var fascinerad av deras halloween-firande och ville fortsätta det här hemma. Varje år köpte jag två pumpor och satte ut. Sen var det en annan odlare här på Ekerö som fick odla på vår mark, då fick jag pumpor av honom. Sen började jag odla själv.

– Jag sätter fortfarande ut två pumpor, en med den klassiska gubben och så en med nåt slags motiv. Inspiration får jag från Kalle Anka-tidningar, där är det mycket pumpor. När man skär i pumpan gäller det att ha vass kniv. Och när jag gör mönster eller motiv skär jag inte igenom väggen på pumpan utan tar bara bort det yttre skalet. Då lyser det fint sen genom pumpans kött.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.