Hoppa till innehåll
Med egna ord

Promenaden – Dialog i Mariagränd

I dag tog jag en promenad från Mariatorget till Gamla stan. Jag går emot Medborgarplatsen, när jag är framme där så går jag Götgatsbacken upp nerför tills jag kommer till Mariagränd.
Lena Freij, försäljare 15

Tänker på Björn Afzelius-låten, ni vet ”Dialog i Mariagränd”. Jag sätter mig ner och lutar mig mot husväggen. Det är ett gammalt vackert hus. Jag har min CD-spelare med mig och det passar sig utmärkt eftersom jag har skivan med Björn Afzelius med mig. Sätter i skivan trycker fram låt nummer tre som alltså är ”Dialog i Mariagränd”.
Sitter och lyssnar, tänker tillbaka på 80-talet. Sitter och diggar.
Efter en stund kommer en snubbe förbi, han tittar in vid gränden där jag sitter, han har dragit några öl. Han pratar på och berättar att han ska möta sin mormor inom en halvtimme och frågar i fall han får sitta och prata en stund. ”Helt okey”, säger jag. Han berättar att han brukar hjälpa sin mormor att handla mat. Sen ser han en Situations Sthlm-tidning som sticker upp ur min väska.”Säljer du tidningar?”Ja det gör jag” säger jag. ”Då måste jag få köpa en. Här har du en hundring så kan du köpa en fika”. ”Tack så mycket” säger jag, sen går han vidare.

Jag sitter en liten stund till, sen går jag ner emot Gamla Stan och går upp emot Västerlånggatan
Jag går Västerlånggatan mot stan. Går förbi nr 56 där mamma är född och uppvuxen, tittar upp emot fönstret där hon bodde. Går vägen mot Riksdagshuset rakt på, kommer till Drottninggatan och svänger av mot Klarabergsgatan. Kutar ner för trapporna vid apotek Scheele över Vasagatan, går ut på perrongen vid Centralen och ställer mig på min plats, tar upp en bunt tidningar som jag börjar sälja.
”Hoppas det nu går bra”, tänker jag.
Ja det var ett par timmar, jag hade trevligt möte med killen vid Mariagränd, ja hela promenaden.

Under vinjetten ”Med egna ord” skriver Situation Sthlms: försäljare i tidningen. Lena Freijs text är publicerad i Situation Sthlm #212.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.