Hoppa till innehåll
Från #223

Privatteatrar

Eftersom vi alla reagerade likadant på redaktionsmötet när någon nämnde namnet på en privatteater – …”är det den som ligger på…” – så förstod vi att vi var någonting på spåren. Och när det stod klart att Vasateatern efter sex års renovering stod i begrepp att öppna igen, kändes det som att tiden var rätt. Privatteatrarna i stan bär sin historia. Detta är en liten del av den.
David Bogerius. Foto. Magnus Sandberg.

Det sägs att Gösta Ekman den äldre (1890-1938) spökar runt sin gamla loge på Vasateatern. Om så är fallet lär de sju senaste åren som spöke varit trista, i en stängd och folktom lokal täckt av damm och mjukplast. Men till hösten slår ”Vasan” upp portarna igen, och då har Gösta Ekman även en egen bar att spöka i.

– Vi öppnar officiellt den 1 september men redan ett inbokat arrangemang redan i slutet av augusti. Vi viker den första månaden åt företagsevent, banketter och middagar och så drar vi igång med Joe Labero på scen i oktober, berättar Helena Söderberg som är hotelldirektör för Scandic Grand Central vid Kungsbron.

Det är 130 år sedan Vasateatern öppnade dörrarna ut mot Vasagatan för första gången, men i höst kommer det även att finnas en ingång till teatersalongen från Scandic Grand Centrals bistro.

– Det tog ett tag innan tiden var mogen, men teatern hänger ju liksom ihop med byggnaden så det hade varit tråkigt om en annan aktör hade öppnat verksamhet där. Dels är det bra för stockholmarna som erbjuds den här fina möjligheten till teater men det är också så att hotellet har saknat en bra lokal för banketter och galor vilket är efterfrågat, säger Helena Söderberg.

För ett år sedan gick hon in på Vasateatern för första gången och blev väldigt förvånad. Det mesta var väldigt nedgånget och sönderfallet i den K-märkta lokalen där det nu borras, hamras och putsas överallt. På väggarna innanför entrén sitter affischerna från den senaste förställningen, Pippi Långstrump, fortfarande kvar sedan hösten 2009 men renoveringen är i verkligen i full gång.

– Det är väldigt roligt att följa arbetet och det är först nu som man kan förstå hur det kommer att se ut i höst. Jag vet inte hur många lager med färg som har skrapats bort för att hitta ursprungsfärgen på dekoren men målet är att göra det så likt originalet som det bara går. Gulddekoren var helt sönder men nu putsas den fram med guldblad.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #223. 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.