Hoppa till innehåll
Emil Jensen

På två hjul

Artisten och ordkonstnären Emil Jensen tar sin lådcykel, packad med gitarr, kaffe och solceller, ut på vägarna. 400 mil och nästan 40 spelningar om livets snillrikedom och fred på – och med – jorden. Cykelturnén ”Än susar skogen” startar och slutar i Stockholm.
Text: Maria Hagström Foto: Margareta Bloom

Det är en dum idé att cykla med gitarren på ryggen, den blir som ett segel i motvinden. Det lärde sig Emil Jensen under den förra cykelturnén för 15 år sedan. Så den här gången blir det med en lådcykel han beger sig ut på södra Sveriges vägar. I 400 mil. Det blir många snurr med tramporna, men om hans kompis ”den galna uppfinnaren” lyckas få till en mackapär som maler kaffebönor med hjälp av centrifugalkraften så får han riktigt fint ”gokaffe” längs vägen.

I väskan finns kläder för en vecka, sen får han tvätta. Med sig har han också en liten solpanel som ska hålla liv i dator och mobil, där bland annat kartan finns.

– Men jag är verkligen riktigt dålig på att läsa kartor och att följa instruktioner. Jag tänker mest fråga människor om vägen. Det blir säkert spännande vilsecyklingar, men också trevliga bekantskaper. Jag vill hitta de mysiga små vägarna, säger Emil Jensen, musikern, poeten och radioprataren, men inte cyklisten – egentligen.

– Jag cyklar i stan, men inte så långa turer i övrigt. Blir det nåt fel på cykeln kommer jag vara helt handfallen. Men jag har ett nummer jag kan ringa.

Numret går till cykelkunniga Måns i Bagarmossen. Tyvärr lite långt bort ifall Emil Jensen får rejält krångel utanför Halmstad.

– Jag får hoppas på människors välvilja längs vägarna.

Läs hela intervjun i Situation Sthlm #296

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.