Hoppa till innehåll
Maia Hirasawa

Östsvensk

För – nästan - första gången sjunger Maia Hirasawa på svenska. Med plattan Vacker och ful har hon lämnat både engelskan och Japan bakom sig. Men live blir det ett steg tillbaka mot jazzen och ”det sättet att tänka”.
David Bogerius. Foto: Anneli Hildonen.

Producenten Jonas Svennem brukade kalla den för Vacker och full men det är ett l för mycket. Vacker och ful är titeln på Maia Hirasawas nya album.

– Jag tycker alltid att sånt är jättesvårt. Jag tänker att nu kommer jag att få frågor om titeln utan att ha något genomtänkt svar. Först och främst är ju ”Vacker och ful” en låt som jag tycker väldigt mycket om, men jag kände också att det kunde spegla skivan. Livet, eller allt, har ju liksom två sidor på något sätt, säger Maia Hirasawa. Bortsett från EP:n Dröm bort mig igen är Vacker och ful hennes första skiva där hon sjunger på svenska. Fast egentligen inte.

– Jag hade ett jazzband för 15 år sedan och vi släppte en skiva med mina låtar på svenska. När jag började skriva musik skrev jag texterna på svenska, men sen när jag fyllt 25 och lärde mig spela gitarr kom de engelska texterna.

Tanken att sjunga på modersmålet, Maia Hirasawa är född och uppvuxen i Sollentuna, har alltid funnits där, men mitt uppe i en framgångsrik Japan-karriär har det känts konstigt.

– Jag har vetat att jag ska göra det men inte när. Den perfekta tidpunkten kommer aldrig att komma men jag ville verkligen göra det nu. Jag har så mycket musik på svenska. Samtidigt fick jag lite prestationsångest och kände att allt lät så klyschigt plötsligt, men jag gav mig sjutton på att jag skulle vara nöjd med allting. Mina engelska texter betyder också mycket för mig, men det finns många verser som jag bara slängt ihop på några minuter.

Den här gången har orden verkligen vägts. Det är till och med så att några goda vänner har fått se texterna för att komma med synpunkter.

– Tidigare hade jag inte kunnat göra så. Texterna har varit heliga på något sätt, det är väldigt personligt för mig.

Och nu blir det en Sverigeturné?

– Ja, vi ska spela på trio. Målet är inte att det ska låta exakt som på skivan utan att få fram låtarna på bästa sätt i den sättningen och vara ganska fria i det musikaliska. Jag kommer ju lite från jazzen och har valt folk (Ida Lindberg och Wille Alin) som känner till det sättet att tänka. Jag spelar elgitarr, piano men även lite bas så det känns som att alla tre får utvecklas musikaliskt.

Maia Hirasawa
Född: 1980 i Sollentuna. Pappan är japan och mamman svenska.
Bor: Stockholm
Familj: Man och tvillingar
Yrke: Artist, kompositör
Aktuell: Med albumet Vacker och ful. Spelar på Södra teatern den 20 november.

Läs hela intervjun i Situation Sthlms oktobernummer, #230. 

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.