Hoppa till innehåll
Situation Sverige del 5

Örebro vill ha en bostad först

Situation Sthlm finns inte bara i Stockholm. Uppsala, Västerås, Örebro och Enköping är också städer där tidningen säljs. I Örebro prövas framgångsmodellen Bostad först.
Maria Hagström. Foto: Martina Holmberg.

I Sverige prövar ett antal kommuner framgångsmodellen Bostad först. Örebro är en av dem.

Bostad först innebär enkelt: en hemlös person får en lägenhet utan att först behöva vara drog- eller skuldfri. Grundidén är att tillgodose den grundläggande mänskliga rättigheten till bostad, vilket kan göra det lättare för andra eventuella åtgärder att lyckas.

Det är helt tvärtemot den traditionella trappstegsmodellen som ofta används i Sverige, där en hemlös person måste ta sig uppför en ”trappa” till olika boenden. Från härbärge, genomgångsbostäder, försökslägenhet och slutligen eget kontrakt. Vid varje steg ställs hårdare krav. Och alltför ofta åker personer ur trappan och måste börja på steg ett.

Bostad först har haft bra resultat i andra länder, bland annat Tyskland och USA. Och fungerar bra i de svenska städer som börjat jobba enligt modellen. Örebro är inte ett undantag.

– Vi har lyckats väldigt bra med projektet. Det är två personer som har fått förstahandskontrakt nu, säger Per Helgesson, biträdande föreståndare för RIA-Dorkas, som driver projektet med Verdandi, med finansiering från Örebro kommun.

Örebro Bostäder har bidragit med tio lägenheter. Men efterfrågan har varit betydligt större än så. Sedan starten våren 2013 har ansökningarna varit många och i augusti hade cirka 70 personer nekats lägenhet via Bostad först.

Enligt Per Helgesson ska projektet bli permanent i Örebro och han hoppas att det kommer att leda till betydligt fler lägenheter.

–  Och just nu är det bara kommunala Örebro Bostäder som ställer upp med lägenheter till projektet. Det är väl bra att de går in först, visar att det funkar, så kanske de privata bostadsbolagen vågar sen, säger Per Helgesson.

Örebro

Antal invånare: 140 599
Antal hemlösa: 663, varav 65 är akut hemlösa. (Socialstyrelsens kartläggning 2011)
Bostadsbrist: Ja
Antal verkställda vräkningar 2013: 33
Källa: Socialstyrelsen

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.