Hoppa till innehåll
Gatuplanet

Drogrelaterade dödsfall ökar

Narkotikarelaterad dödlighet har ökat sedan 1987, men de senaste åren har den skjutit i höjden.
Maria Hagström

Antalet drogrelaterade dödsfall i Socialstyrelsens dödsorsaksregister var  589 personer 2013, ifjol steg antalet till 765 – en ökning med 30 procent. Den största ökningen någonsin.

– Det är en kraftig ökning. Den kan bero på ett ökat missbruk, men dödsorsaksstatistiken kan också påverkas av exempelvis förändrade analysmetoder inom rättsmedicinen, säger Jesper Hörnblad, utredare vid Socialstyrelsen.

Flest fall i landet registrerades i Stockholms län, 187 människor. Män är värst drabbade – 85 procent av dem som dog var män.

”Dödsorsaksstatistiken kan också påverkas av exempelvis förändrade analysmetoder”

För att ett dödsfall ska räknas som drogrelaterat måste drogberoende eller narkotikaförgiftning nämnas som underliggande eller bidragande dödsorsak på dödsorsaksintyget. För att få mer kunskap om orsaker ska Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen utveckla statistiken. Arbetet ska rapporteras den sista februari 2016.

Om dödsfallen fortsätter i samma takt kan över 300 människor ha till dött innan dess. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skrev narkotikaforskarna Bengt Svensson, Björn Johnson och Torkel Richert tidigt i somras om att det behövs snabba åtgärder, till exempel motgiftet naloxon till opioidberoende personer, vilket kan rädda liv vid en överdos.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.