Hoppa till innehåll
Redaktionen tipsar

Nyutgiven process

Enligt franska tidskriften Le Monde är Franz Kafkas bok ”Processen” 1900-talets tredje mest viktiga bok.
Ulf Stolt

Franz Kafka påbörjade skrivandet av romanen 1914. Och den här gången övergav han sin tidigare metod att bara skriva berättelserna i ett enda flöde, utan planerad handling. Han skrev de inledande och avslutande kapitlen först, därefter de mellanliggande partierna.

Han skrev ”Processen” i tio olika anteckningsböcker. Sedan rev Franz Kafka ut sidorna och ordnade om sidorna i manuskriptet kapitelvis i olika mappar och konvolut. Berättelsen om banktjänstemannen Josef K som häktas och anklagas för ett brott, oklart vilket, och kallas till upprepade förhör. Han försöker bevisa sin oskuld för en domare han aldrig ser, processen går vidare – vem som anklagar honom och för vad är hela tiden oklart, liksom varför omgivningen tycks alltmer hotfull. Ett år efter häktningen knackar två män på hans dörr…

”Processen” gavs ut 1925, sammanställd efter författarens död av vännen Max Brod. Boken har filmats två gånger. 1962 med Orson Welles som regissör och 1993 efter ett manus av Nobelpristagaren Harold Pinter.

 

”Processen” har givits ut i fyra olika utgåvor på svenska, senast av Modernista 1915.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.