Hoppa till innehåll
Huvudstan

Ny europeisk dokumentärfilm

Under oktober och november rullar film- och föreläsningsserien ”Ny europeisk dokumentärfilm” på Klarabiografen på Kulturhuset.
Henrik Emilson

Serien är gratis och i fokus står Danmark, Rumänien och Portugal. Programansvarige Johannes Mayer producerar serien tillsammans med Tempo dokumentärfestival och respektive lands kulturinstitut.

– Vi har valt länder utifrån geografi, hur etablerat landet är i filmsammanhang och hur intresserade respektive kulturinstitut har varit av att samarbeta med serien. En trend som märks internationellt är att blanda fiktion i dokumentärfilmsgenren.

Exempelvis nämner Johannes Mayer filmen The Visit (bilden), om hur mänskligheten skulle reagera om vi visste att det fanns utomjordiskt liv.

– Många av filmerna skulle antagligen inte gå upp på svenska biografer i vanliga fall. Det här är en chans för publiken att se nåt nytt.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.