Hoppa till innehåll
Jobb och bostad

Mina Drömmar

- I slutet av månaden får jag min första lön, då ska jag betala min första hyra med egna pengar och det känns så underbart. För Situation Sthlm-säljaren Mats Pilotti har ett jobb och en bostad varit en dröm i flera år. Nu är han nära, men det har krävts en del kämpande. – Jag insåg att om jag ville fortsätta leva var det bara att bita i det sura äpplet och göra det jag måste, annars hade jag gått under. Man måste kämpa, inget löser sig av sig själv. Nu har det flutit på ett bra tag, visst har det blivit återfall, men då är det jag själv som har stoppat det fort, så det har inte blivit några stora konsekvenser.
Text & bild: Maria Hagström

Sedan drygt två år tillbaka har han bott i en träningslägenhet i Hökarängen och nyligen fick han en OSA-anställning hos Servicegruppen på Södermalms stadsdelsförvaltning.

– Först tänkte jag att jag skulle få förtidspension, för jag trodde inte att det fanns nåt som jag skulle klara av, men det här passade mig som handen i handsken.

Servicegruppen fixar parkbänkar, staket och blomlådor, deras fimpdammsugare finkammar gatorna på slängda cigg, och Mats Pilottis uppgift är att städa Södermalms gator från skräp.

– Nu i sommar har de velat att jag punktmarkerar Tanto.

Men först tar han Brännkyrkagatan, Hornsgatan och lite av Långholmsgatan innan han når Tantolunden, som han faktiskt tycker är renare än gatorna. Men där stannar han hela dagen. Det blir många liter vatten i värmen och det blir många upplockade cigarettpaket längs vägen.

– I dag har jag plockat 200-300 tomma paket. Men mest slänger folk glasspapper just nu. Och servetter och hamburgerpapper. När jag går ut och går privat så ser jag skräpet mycket mer nu än tidigare. Jag fattar inte varför folk slänger, gör de så här hemma också?

Han säger att ett jobb betyder ”allt” för honom. Trygghet och att kunna försörja sig själv. Och att få en egen bostad, det har han inte haft sedan skilsmässan 2006.

– Jag har skött min träningslägenhet bra, så nu går jag till nästa steg – en försökslägenhet. Den första september flyttar jag till en tvåa i Midsommarkransen. Den ska jag sköta i ett år sedan är kontraktet mitt och då känner jag att drömmen har gått i uppfyllelse.

Han har inte sett lägenheten, men han åkt till Midsommarkransen med sin hund Skrutten för att lära känna området och veta var de sedan kan gå ut och gå någonstans. Allt var ”perfekt”.

Nu kan han också börja tänka på en annan dröm, att köpa en segelbåt. Visst, hans lön är låg men den kommer att bli lite bättre och han kan börja spara. – Hela livet har jag haft en dröm om att köpa en segelbåt och segla jorden runt. Han skulle vilja segla genom Engelska kanalen, på Medelhavet, över Atlanten, igenom Panamakanalen, korsa Söderhavet och segla till Thailand, Australien och Nya Zeeland.

– Jag har alltid tyckt om sjön och havet. Det är frihet och vattnet gör mig lugn och harmonisk. Jag har hållit på och seglat i hela mitt liv. Föräldrarna hade en motorseglare när jag var barn och när jag blev vuxen hade jag en egen liten segelbåt. Den gick knappt att övernatta i och jag seglade mest runt här i skärgården.

– Kanske blir det inte en jorden runt-resa för mig, men jag kommer att kämpa för det. Så småningom kan jag börja spara lite. Jag kommer att skaffa en segelbåt.

 

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.