Hoppa till innehåll
FILMRECENSION

Mer liga än Jönsson

I USA är de fenomenala på att återuppliva genrer eller filmserier efter att de legat i träda en viss tid. Det mest lysande exemplet är Christopher Nolans Batman-trilogi. Utan några jämförelser i övrigt är det närmaste vi kommer här i Norden filmerna om Jönssonligan, som bygger på den danska förlagan Olsen-banden, som även finns i norsk version.
Henrik Emilson

Efter åtta svenska filmer med vuxna skådespelare, och fyra med barn som Lilla Jönssonligan, dyker bandet upp i igen i en sorts Jönssonligan 2.0. Nu är allt uppdaterat. Charles Ingvar Jönsson spelas av en återhållsam Simon J. Berger och hans kumpaner av Alexander Karim (en snabbpratande Vanheden), Torkel Petersson (en självmordsbenägen Dynamit-Harry) och Susanne Thorson (kassaskåpsexperten Rocky).

Storyn är mörkare, tänk mer action än komedi, och ett hämnddrama där den ultimata stöten krävs för få den verkliga banditen på fall. Filmen är rappare, listigare och har högre tempo än föregångarna, som förvisso har kultstatus, men kan kännas sävligt dammiga. Nu får vi fin, fräsch och smart underhållning för stunden, som långt överskrider de låga förväntningarna.

 

Jönssonligan – Den perfekta stöten

Betyg: 4 (av 5)
Genre: Action, Komedi
Regi: Alain Darborg
Medverkande: Simon J. Berger, Alexander Karim, Torkel Petersson, Susanne Thorson.

Recensionen är publicerad i Situation Sthlm #209. 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.