Hoppa till innehåll
Äkta Latino-rytmer

Mellan Caracas och Eskilstuna

Det Stockholmsbaserade bandet Sudakistan kombinerar latino-rytmer, punk, garagerock och psykedeliska influenser med sång på svenska, engelska och spanska.
Alexandra Sundqvist

I november kommer bandets debutalbum Caballo Negro (svart häst), som har producerats av Jocke Åhlund och Luke Reilly. Majoriteten av bandmedlemmarna har sydamerikanskt ursprung.

– Vi möttes för tre år sedan på restaurangen Matkultur/El Mundo. Tre av oss är kockar och vår sångare Michell var bartender där. Arvid, vår gitarrist, var son till ägarna. Vi startade ett band och började jamma. Soundet kom naturligt för oss. Det var gränslöst och fritt, minns basisten Maikel Gonzalez.

Första singeln släpptes för tre år sedan och hyllades av svenska, liksom amerikanska, musikbloggar. Sedan dess har bandet mejslat fram och vidareutvecklat sin brokiga ljudvärld.

”De här killarna fejkar inte latino-rytmen”

– Vi mixar latinska rytmer, det vi växte upp med – med punk, garagerock och metal. Jag tror att man verkligen kan höra att det är därifrån vi kommer; att de här killarna fejkar inte latino-rytmen. För oss handlar musiken mycket om att försöka passa in i ett samhälle och om den erfarenheten, säger Maikel Gonzalez, som kom till Sverige från Venezuela för sex år sedan.

Sudakistan består också av Michell Serrano, Arvid Sjöö, Juan Jose Espindola och Carlos Amigo. Bandnamnet anspelar på en fiktiv plats ”någonstans mellan Caracas och Eskilstuna”. Titeln på debutalbumet Caballo Negro, som släpps 20 november, är ett hommage till den kubanska musikern och kompositören Pérez Prado.

– Pérez Prado är en stor inspirationskälla, hans låt ”Caballo Negro” är helt fantastisk, säger Maikel Gonzalez.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.