Hoppa till innehåll
Briljant

Mästarminne

Minneslandslagsmannen Marwin Wallonius, 21 år från Huddinge, är Svensk mästare i minne och har världsrekordet i att minnas 1800 siffror i rätt ordning på en halvtimme och 542 bilder på 15 minuter.
(berättat för) Gerd Eriksson. Foto: Magnus Sandberg.

– När jag tränar har jag hörselkåpor på för att stänga ute alla ljud och så har jag penna och papper. Jag använder nätsajter som generar slumpvisa kombinationer av siffror mellan 0 och 9. Och skulle jag höra ett motorljud genom hörselkåporna blir det en störning och en ljudbild som hänger med i minnet fastän jag inte vill.

– Mitt system för att minnas siffror är att jag delar upp dem i grupper om tre och visualiserar de olika kombinationerna i bilder, ”687” är en avokado och ”393” är en Marabou chokladkaka. Jag läser upp dem högt innan jag skriver ner dem på ett papper. ”103” är egentligen tomat, men jag förkortar det till tom.

– Jag får ofta frågan om jag spelade mycket memory när jag var liten, det gjorde jag inte. Däremot har jag alltid tyckt att det varit coolt med siffror och förra sommaren bestämde jag mig för att hårdsatsa för att kunna tävla. Jag tränade mellan fem och åtta timmar varje dag i fem veckor. Det går att bli bra relativt fort i den här sporten om man vill och använder rätt teknik.

– Att tävla i minne är mentalt utmattande. Det gäller att äta och sova ordentligt och samtidigt ha kontroll över nerverna för att kunna minnas bra. Och ett VM pågår i tre dagar och är en slags tiokamp i minne. Jag satsar på att sätta två eller tre nya världsrekord nu vid VM i Kina. Efteråt kommer jag vara helt utmattad.

– Ett bra minne är inget man egentligen föds med, det handlar om att fokusera. De som säger att de lätt glömmer namn och ansikten när de hälsat på en person har egentligen inte fokuserat på att komma ihåg. De försöker förmodligen inte ens.

 

Artikeln är publicerad i Situation Sthlm #221. 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.