Hoppa till innehåll
Svepet

Marc Alright målar viktiga vittnesmål på väggen

Konstnären Marc Alright fick förtroendet att tolka våldsutta kvinnors berättelser på väggen för muralmålning på Kronobergsgatan 35. Han använde stegar, skylift och 100 sprayburkar med lika många färger och nyanser. Men först gick han i cirklar i många timmar hemma för att tänka ut hur han skulle lägga upp arbetet.
Text: Gerd Eriksson Foto: Frida Jonsson

– Jag började med att grunda med väggfärg i grått, turkost och rosa, totalt var det 20 liter jag rollade på. För att nå så långt som möjligt fäste jag rollern på stängerna från ett partytält som jag kopplade ihop med en duschstång. Och så stod jag på en lång stege.

Det är organisationerna Convictus, Qvinnoqraft och Kollektivet Livet som haft olika projekt för våldsutsatta kvinnor där de berättat sina historier muntligt och via konst.

Marc Alright har lyssnat på deras berättelser, tittat på deras alster och gjort sin tolkning av dem. Han skissade först på papper hur han tänkte att väggen skulle se ut, skissen tog han med upp i skyliften och flyttade succesivt över den till väggen.

Det är en psykedelisk bakgrund där de grå, turkosa och rosa färgerna ska se ut som om de rinner ner, vilket ger målningen ett djup. Mönstret är från en tavla som en av kvinnorna i projektet målat. Grunden rollade han, figurer och former sprejade han på och en assistent var med uppe i skyliften och hjälpte till att fylla i färgerna.

Att stå  och jobba i en skylift högt ovanför marken är inte helt okomplicerat, trots att Marc Alright är en van muralmålare. Därför åker han alltid först upp med skyliften fem meter ovanför taket för att vara på högsta punkten innan han börjar måla. Då är det värsta gjort.

– Det är aldrig helt avslappnat att stå och jobba i en skylift. Den här gången fastnade vi 20 minuter uppe i luften när det började blåsa. Då var jag inte kaxig.

Han räknade med att det skulle ta tre dagar att göra målningen på väggen, det blev tre dagar och lite till. Men det är dyrt att hyra skylift och jobbigt för axlar och nacke att arbeta i en sådan position. Dessutom var det ett varuintag precis vid väggen, så de var tvungna att flytta skyliften när det kom leveranser. Efter att ha stått en hel dag i skyliften med fingret på sprejburken är Marc Alright skitig och full av färg och tycker att det är lite pinsamt på tunnelbanan hem.

Ibland lackar han sina muralmålningar när han är klar för att de ska hålla längre. Den här gången var färgerna så bra att han inte behövde göra det. Han räknar med att målningen kommer att hålla ett år.

Varför blev det du som fick äran att tolka kvinnornas berättelser på väggen?

– Kanske för att jag är fördomsfri och lätt att prata med. Sen målar jag snabbt.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.