Hoppa till innehåll
Musik

”Malande och mässande är ledorden”

Josefin Öhrn + The Liberation har utsetts till årets pophopp flera gånger om, de senaste två åren. 2014 nominerades de till en grammis i kategorin Årets nykomling, för den suggestiva, drömska och psykedeliska debut-EP:n ”Diamond Waves” från förra året.  
Alexandra Sundqvist

25-åriga Josefin Öhrn är uppvuxen i Stockholm, i ett hem där musiken fanns nära till hands. Hon gick en estetisk grundutbildning och började skriva egna låtar i tonåren.

– Att göra någonting kreativt är ett grundbehov för mig, ungefär som att sova eller äta. Ett tag höll jag på med mer visuella uttrycksmedel. Men jag drogs till musiken, det är en stark uttrycksform. Musik är så direkt, det finns nånting där som får en att gå in i ett annat tillstånd.

Tillsammans med sitt band The Liberation, vars medlemmar varierar, har Josefin Öhrn gjort hyllade spelningar på bland annat Gagnef, Stay Out West, Psykjunta och Fylkingen.

Josefin Öhrn benämner musiken vilken hon skriver tillsammans med Fredrik Joelson, tidigare medlem i 90-talsbandet Mouth, som ”psych gaze”.

– Det är tillståndsmusik. Malande och mässande är ledorden.

I sommar är Josefin Öhrn + The Liberation aktuella med en ny EP. Första singeln ”Take Me Beyond” har en atmosfärisk och krautig ljudbild. Det är en svepande och tonsatt promenad genom en storstad där det mörknar.

– Den första EP:n låter väldigt mycket natur. Medan den andra är mer urban i sitt sound, det är mer stad… och fler space-element. Ljudbilden växer hela tiden, säger Josefin Öhrn, som också arbetar med ett debutalbum, vilket är tänkt att släppas till hösten.

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.