Situation Sthlm
Musik

Loud Grrrl Lab

Publicerad: 2020-03-05 09:39:26 Av: Text: Maria Hagström Foto: Pillan Thelaus

Två nybyggda replokaler i ABF-huset kommer att hållas öppna för tjejer, kvinnor och transpersoner från 13 år på torsdagar under våren. Konceptet Loud Grrrl Lab är ett samarbete mellan Popkollo och ABF Stockholm.

– En kan komma på en repträff eller flera, det är bara att dyka upp. Det är främst tänkt att vi ska spela tillsammans, testa på att spela i band, säger Agnes Hjalmarsson, musikhandledare från Popkollo.

Loud Grrrl Lab kommer också ha worskshops, föreläsningar, låtskrivarverkstad och instrumentintroduktion om besökarna önskar. Det finns inga krav på tidigare erfarenheter, tröskeln är låg. Syftet med verksamheten är ge utrymme för musikskapande och att motverka den ojämställdhet som fortfarande finns inom musikscenen.

– Som ung gitarrist kunde jag tycka att det var läskigt att gå till replokaler där det bara var cis-killar. Jag var ”kvinnlig gitarrist”, jag fick inte bara vara ”gitarrist”. Med Loud Grrrl Lab vill vi skapa ett tryggt rum. Det är stärkande.

Agnes Hjalmarsson har varit både ledare och deltagare på Popkollos sommarkollon.

– 2013 gick jag på mitt första Popkollo. Det var det bästa som hade hänt mig. Det var så coolt att se ledare som jag kunde relatera till och som blev mina förebilder. Om de spelade trumma och gitarr, då kunde jag också det. Det är viktigt med representation och förebilder.