Hoppa till innehåll
Briljant

Lagom jobbig chef

Mikael Jeppson är chef för Ungdomsjouren i Stockholms Stad.
(Berättat för:) Gerd Eriksson. Foto.Magnus Sandberg.

– Vi rör oss i riskmiljöer som Sergels Torg, Gullmarsplan, Fridhemsplan, Liljeholmen och Tanto. Platser dit ungdomar gärna kommer, men där det inte är lämpigt för dem att vistas eftersom det förekommer både missbruk, våld, langning, hemlöshet och prostitution. Helt enkelt stora grupper av människor som inte mår särskilt bra.

– Vissa av ungdomarna söker sig dit av nyfikenhet, andra för att de är utanför i sin stadsdel på olika sätt och inte har någon stabil social grund att stå på. De tycker att de här platserna är fantastiska för att de blir en del i en gemenskap. Vi är där för att upptäcka dem som riskerar att utveckla ett missbruk eller som far illa på annat sätt. I så fall kontaktar vi föräldrarna och stadsdelen där de bor eller så gör vi en orosanmälan och länkar dem vidare.

– Det är såklart de tycker att vi är skitjobbiga, men det är också en trygghet att det finns bra vuxna att vända sig till på de här platserna. Ena dagen kan någon säga fula ord till dig, nästa dag komma fram och säga att hon är orolig för att kompisen blivit ihop med en kille som missbrukar. De flesta ungdomarna vi jobbar med är mellan 15 och 17 år, men det förekommer även 11-åringar.

– Det är 30 socialsekreterare i Ungdomsjouren som jobbar med utsatta ungdomar och de i riskzonen. Ofta i samarbete med polisen. Våra team skapar kontakt med ungdomarna och rör sig på platserna där de är både dagar, kvällar och nätter. Vi har jackor med en diskret Stockholms stad-logga på och lyckas med konsten att vara lagom jobbiga.

– Många ungdomar är skötsamma, men alla kommer i en fas där de vill utforska. För den som är utsatt och strular för mycket eller har ett riskbeteende kan det räcka med lite extra stöd för att det ska bli väldigt bra sen.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.