Hoppa till innehåll
Gatan #252

Kristinehovsgatan, Södermalm 10.05-10.41

Klottrade taggar, en frigående tupp, en lapp om lägenhetsbyte över en annan lapp om lägenhetsbyte, en malmgård och utsikt mellan träden mot ett gammalt Gubbhus. På Kristinehovsgatan samsas flera sekler av staden.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

En bit in på trottoaren vid övergångsstället vid Lundagatan står en ung man och en kvinna och pratar. Han står lutad mot ramen på sin cykel, en hand på sadeln, en på styrstammen, hon alldeles intill honom med ryggen mot gatan. På sättet de ser på varandra tycks det som om ingen av dem vill att konversationen ska ta slut. På den del av Kristinehovsgatan som går ner i riktning Hornsgatan och byter namn till Brännkyrkagatan står bilar parkerade på båda sidor, sex träd utmed gatan åt sydväst. På bänken invid trädet närmast Lundagatan är den tredje sittribban knäckt på mitten, trädelarna lutar ner mot trottoaren. Klottrade taggar i rött, svart och silver på fasaden runt fönstret på rehabiliteringskliniken i hörnan.

Bredvid parkeringsautomaten står en gammal rostig och sliten trottoarpratare och gör reklam för Parkernas dag i slutet av augusti. På en stolpe intill har någon satt upp en lapp om önskat lägenhetsbyte – en 4: a i Aspudden på 90 kvadrat byts mot något över 65 kvadrat i Hornstull – över en tidigare uppsatt lapp om lägenhetsbyte.

På gräset intill stenfoten på baksidan av Kristinehovs Malmgård en frigående tupp och några till lika frigående höns, då och då kacklar han till och håller sig hela tiden i närheten av två svarta tunnor som står utmed husväggen. En skylt på en pinne varnar för tupp, i toppen av skylten har någon trätt upp en upphittad barnstövel i silver. På gaveln i den del av malmgården som syns mot Kristinehovsgatan putsar en man det högra av två fönster, på både in- och utsidan. På ett rött plank bakom en rosenbuske sitter en skylt om att det är två olika företag som sköter sophämtningen – ett tar hushållssopor, ett tar glas. En vit skåpbil från ett måleri parkerad intill en orange och en grön BigBag med byggmaterial som ligger på gräset framför femvåningshuset i tegel med vita balkonger mitt emot Malmgården.

I högersvängen ner mot backen – på smidesstaketet sitter två gula och blå pilskyltar som signalerar skarp kurva – som sedan hakar på Högalidsgatan, en grusväg ner mot hundrastplatsen. Mitt emot, i entrén till Borgerskapets Nya Kristinehof, står en skylt om Grannsamverkan lutad mot rutan till vänster om dörren. I handikapprutan efter svängen står en liten grå bil parkerad, den har inget handikapptillstånd i rutan. Framför fönstren på nedre våningen vita järngaller, även framför de små vertikala källarfönstren i den murade grunden.

Genom trädens grenaroch grönska kan man från andra sidan Högalidsgatan, som Kristinehovsgatan går parallell med i backen ner, se Stiftelsen Borgerskapets Enkehus och Gubbhus stora gula byggnad med två flyglar, byggt 1908. Den ligger nästan lite overkligt placerad på en spatiös kil innerstadsmark mellan Heleneborgsgatan, Varvsgatan och Högalidsgatan. Fram till sjuttiotalet kallades det gula Borgarhemmet Gubbhuset. Väster om det ligger det senare byggda Enkehuset. Från Högalidsgatan kommer en man i blå jacka cyklande uppför Kristinehovsgatan. När farten tar slut kliver han av och leder cykeln.

 

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.