Hoppa till innehåll
Lottie Knutson

Krismedveten

Efter tio år känner hon sig redo att skriva om tsunamin. Men i Lottie Knutsons bok ”Nödrop” är riskminimering och ”processer” ur ett yrkesmässigt perspektiv större faror än bränder och översvämningar.
David Bogerius. Foto: Magnus Sandberg.

Det hade naturligtvis gått att skriva en hel bok bara om tsunamin och allt som hände efteråt.Lottie Knutson gick på ett par dygn från okänd informationsdirektör på Fritidsresor till helgonförklarad landsmoder. Hon var den sanningssägande hjältinnan medan dåvarande utrikesminister Laila Freivalds framstod som inkompetent och arrogant.

”Jag hoppas att du inte bara har frågor om tsunamin”, säger Lottie Knutson innan intervjun ens har hunnit börja. Det kommer lite i förbifarten, men oavsett vad bokförlaget skriver om hennes författardebut ”Nödrop” så handlar den minst lika mycket om det hon kallar ”lågintensiva kriser” som om hennes erfarenheter från katastrofer som tsunamin 2004, askmolnet 2010 och Gottrörakraschen 1991.

– Det är inte på något sätt så att jag förringar tragedierna bakom bränder och sådant men ur ett yrkesperspektiv så brukar folk hålla ihop ganska bra vid sådana situationer. Ta stormen ”Gudrun” som exempel där alla hjälptes åt och kämpade i skogen. Det som däremot nöter ner oss i arbetslivet är utanförskap och mobbing. När du känner att du är övergiven och inte passar in knäcks du snabbare än när elden ska bekämpas med gemensamma krafter.

Lottie Knutson beskriver en arbetskultur som präglas av rädsla och politisk korrekthet där drivkraften är att riskminimera och säga rätt saker på möten. När de som hon kallar ”udda fåglar, vildhjärnor och nördar” sorteras bort så händer inte längre någonting.

”När du känner att du är övergiven och inte passar in knäcks du snabbare än när elden ska bekämpas med gemensamma krafter.”

– Jag hittade forskare som bekräftade att det går ut över kreativiteten och produktiviteten. Det blir mest bevakning i stället med en massa formulär som fylls i och mejl som skickas och så dyker det upp modeord som ”processer” och ”work life balance”. Men det måste finnas någon form av nytänkande så att allt inte bara görs om enligt protokoll och instruktioner för då överlever inte företagen i någon bransch.
Att skriva ”Nödrop” gick oväntat lätt för Lottie Knutson. Takterna från bland annat Journalisthögskolan och ett år på Svenska Dagbladet fanns kvar, och hon lyckades hålla sig borta från de värsta flosklerna från näringslivet trots ”femton år av Power Point- och VD-presentationer”. Helt fri från arbetsskador visade hon sig dock inte vara, då redaktören fick be henne skriva om flera så kallade ”bullet points”, punktlistor i Power Point, till vanlig text.
– Vad som däremot blev jobbigt var att jag skulle vara tjänstledig under tiden som jag skrev boken, men i stället arbetade med en stor omorganisation på Fritidsresor. Den tog väldigt mycket tid och tvingade mig att sitta på kvällar och helger och skriva vilket var väldigt ansträngande. Till slut fick jag en efterhängsen förkylning som gick ner i lungorna så då fick jag släppa allt och pusta lite för att kunna avsluta arbetet med boken lite senare.

Under samma period bestämde hon sig för att sluta på Fritidsresor, även om hon kommer att sitta kvar i en rådgivande roll.

– Att skriva boken har varit en väldigt givande resa för mig personligen. Det är många tankar som har gått genom huvudet och jag kom fram till att jag ville bryta upp från den väldigt trygga tillvaron som jag har haft under 15 år på Fritidsresor.

På Wikipedia står hon som ”journalist, skribent och föredragshållare” och nu kan även ”författare” läggas till när ”Nödrop” ges ut på Bonnier Förlag. Det tog inte särskilt lång tid efter tsunamin innan flera bokförlag hörde av sig.

– Då ville jag absolut inte skriva om den. Jag kände instinktivt att jag inte ville gräva i det och jag är heller inte en bakåtblickande person. Man måste komma ihåg att jag inte drabbades personligen, så det jag säger är från ett yrkesmässigt perspektiv. Men nu känns det som att tiden var mogen. Jag har fått så mycket lärdomar av människorna som jag har jobbat med att jag var tvungen att skriva den.

I jul är det tio år sedan tsunamin och då kommer Lottie Knutson att vara på plats i Thailand.

– Så pass berörd är jag ändå även om det har sjunkit undan på något sätt. Jag kommer att ha min egen minnesstund där nere.

Fakta: Lottie Knutson
Född: 4 mars 1964 i Västerhaninge.
Familj: Mats Knutson, politisk kommentator på SVT, och fyra barn.
Yrke: Informationsdirektör på Fritidsresor 1999-2014. Skribent, författare och föreläsare. Sitter i styrelserna för H&M och Stena Line.
Utmärkelser: H.M. Konungens Medalj 2008, ”Sveriges mest beundrade kvinna” i Expressen 2005. Samma år utsågs hon bland annat även till ”Årets talare”, ”Årets chef” och ”Årets informatör” av olika branschorganisationer.

Artikeln är publicerad i Situation Sthlm #207.

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.