Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Klara Västra kyrkogata 10.10-10.39

En rullväska vid en rund bänk med handtaget uppdraget, nio träd, en kvinna i vit kappa som tar ut kurvan lite extra, en dörr som kärvar och en mugg kaffe som nästan spills ut. Klara Västra kyrkogata är både bil- och gågata.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Vid ingången till T-centralen och tågstationen vid hörnet Klarabergsgatan där det är gågata, hackar den automatiska dörren till lite. Vilket får en kvinna på väg ut att ta ett snabbt, lite överrumplat, steg åt sidan. Vilket får en man i grå rock med en kaffemugg i handen att stanna till mitt i steget och dra kaffemuggen hastigt åt sidan för att inte krocka med kvinnan.

Vid elscooterparkeringen utanför – det står två scootrar parkerade i den – står tre män och röker, en av dem är klädd i varselkläder, alla tre bär ryggsäck. De diskuterar någonting sinsemellan och vänder då och då sitt fokus mot de tre runda soffor och nio träd bakom dem på gatan – det är ett träd planerat mitt i varje rund soffa – som de pekar mot och ser ut att tala om. Det sitter en kvinna och en man på den runda bänken närmast dem. Mannen lägger armen om kvinnans axlar och pussar henne lätt på kinden. Det står en rullväska till höger om henne med handtaget uppdraget. De tre männen fimpar sina cigaretter och går mot entrén till tunnelbanan.

Romansafton I S:ta Clara kyrka – arior och romanser av Stenhammar och Puccini, framförda av Ludvig Nilsson på piano och Ariadna Reguant Qvarsebo, sopran. Varje vardag är det bön i kyrkan klockan 08.00, 13.00 och 15.45. Och lunchmusik klockan 12.00. I hörnet Klara Vattugränd en vit höghöjdslift. Mittemot trappan upp till kyrkan står en motorcykel parkerade bakom en vit stadsjeep. Motorcykeln är skyddad av ett kamouflageöverdrag i olika nyanser av grönt och brunt. På en lucka i fasaden en röd skylt: ”Brandgasventilation. Plan 1 garage, öppning av luckor sker från manöverbod vid bft Vasagatan 14.” Gatan enkelriktad från Klara Södra kyrkogata, gäller dock inte cykel. En bil från ett företag som flyttar kontorsmöbler står med baklemmen uppfälld och baklastaren i gatan. Flaket tomt, så när som på en bunt grå filtar och två pirror med blåa handtag.

Skylten som visar att höjden är 3,3 meter in till parkeringshuset under Sheraton – gammal klassisk skateboardåkarmark – har fått sig en liten knack och lutar några grader in mot fasaden. En kvinna i svart kappa har lutat sin dataväska mot stolpen, en grå bil stannar till, hon tar väskan, öppnar bakdörren och kliver in, bilen gör en tvär vänster och kör bort Klara Södra kyrkogata. Fönstret på bottenvåningen i 18 a är vidöppet. På stupröret till höger om dörren en rektangulär röd skylt riktad i sydvästlig riktning som visar att det är 9,7 meter i skyltens riktning till brandpost.

En röd bil kommer i hög fart och kör ner mot garaget och får nästan väja för en kvinna i vit kappa som kommer på en elscooter. Hon ser dock bilen innan den ser henne och tar därför ut kurvan lite extra. När hon fortsätter gatan upp sedan gör hon några extra slalomsvängar innan hon kör upp mot den del som är gågata.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.