Hoppa till innehåll
Mina drömmar

Kersti jobbar igen

Hos Hantverksslussen i Uppsala står prydnadselefanterna på rad. Deras träkroppar har formats i finsnickeriet och deras öron och snablar i läder har tillverkats hos Remake. Det är där Situation Sthlm-försäljaren Kersti Wahlström arbetstränar.
Maria Hagström. Foto: Martina Holmberg.

– Att sy har varit min hobby i 25 år, säger hon. Men jag har hållit på med handarbete hela mitt liv, ända sedan jag var sex år och min kära elektriker till pappa satte mig i vardagsrumssoffan och lärde mig att sticka. Han var inte intresserad av handarbete, men av någon anledning lärde han mig att sticka. Den där första lilla lappen jag gjorde hade jag kvar länge, den var väldigt hårt tätstickad och hade många hål.

Kersti Wahlström var mycket för att ”sitta och pula för sig själv” som barn. När många av grannbarnen lekte ”Röda vita rosen” på gården, satt hon hellre inomhus och läste böcker eller höll på med något pyssel. När hon blev äldre brukade hon varva de akademiska studierna med att sticka tröjor eller brodera i korsstygn och när hennes dotter föddes sydde hon hennes dopklänning.

Nu sitter hon ofta framför symaskinen hos Stadsmissionens Remake, där de återanvänder gammalt material och skapar nya produkter som säljs i butik.

– Jag lär sig otroligt mycket här, det är på en annan nivå, säger Kersti Wahlström och visar runt bland färgglada tygpåsar och mössor i olika mönster.

– Det här är ett skyddat arbete för oss som inte kan vara hundra procentigt produktiva. När jag kom hit i våras jobbade jag 15 timmar i veckan och nu är jag uppe i 30 timmar. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Jag har gått från att sakna rutiner, varit arbetslös, haft osäkert boende och allmänt oordnat liv, till att ha sysselsättning och en relativt stabil tillvaro. Jag hade vickat omkull, och ville vicka tillbaka.

När livet var som mest rörigt började hon besöka Mikaelsgården, Stadsmissionens dagverksamhet i Uppsala. Hon kom hon dit för att äta en ostmacka, dricka en kopp kaffe och vila, men efter ett tag kom hon också dit för att köpa Situation Sthlm.

– Då började jag träffa mer folk, vidgade min bekantskapskrets och fick lite mer rutiner. Och i våras kunde jag börja arbetsträna, säger hon och berättar att hon på Remake bland annat har skapat lunchväskor i tyg, anpassade till matlådor.

– Jag tyckte att det behövdes några som går att tvätta och återanvända och som inte bara slängs bort. Det är spännande att skapa något kreativt, men jag är egentligen mer hjärna än händer. Jag är bättre på data och administration.

Därför har hon ansvar för Remake:s inventeringssystem och har skapat ett artikelregister där det snabbt går att se lagervärde och lagersaldo.

– Jag har tidigare jobbat med elektroniska dokumentsystem, kvalitetssystem inom bland annat forskning, utveckling och försäljning.

Är det sådant du vill jobba med i framtiden?

– Jag vet inte, jag vågar inte tänka på det än. Jag är inte färdig för den öppna arbetsmarknaden. Det har varit så otroligt mycket förändringar på kort tid, det har inte satt sig riktigt. Men det känns jättekul att vara 50 år och ha en massa förändringar i livet. En del av dem har krävt stor möda att ta sig igenom, men efteråt har jag känt mig stark. Det känns som att jag är på rätt sida, att jag har vickat tillbaka. Nu finns det ingen återvändo – jag kommer att arbeta tills jag går i pension.

 

Remake är en modell som kombinerar arbetsträning, produktion, design och återvinning. När du handlar en Remake-produkt bidrar du till ett hållbart samhälle, samtidigt som du ökar möjligheten för människor att skapa sin egen försörjning.
Läs mer här (länk). 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.