Hoppa till innehåll
Året runt

Jockum Nordström

Orden kom under hundpromenaderna, det är det som gett dikterna sin musikaliska rytm. Och färgskalan, början till bildvärlden, hittade Jockum Nordström när han började rita blommorna. Med barnboken Året runt skildrar han naturens gång i staden och på landet. Och evigheten som något trösterikt.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Jockum Nordströms ateljé på Södermalm – han har en till, större, på sitt landställe på norra Gotoland – är ett laboratorium och ett universum där då, nu och sedan ständigt möter varandra på arbetsbord, i arkivlådor, på hyllor, i skåp och på fönsterbrädor. När han tar upp ett stort vitt pappersark från golvet som tillfälligt ska utgöra underlägg på ett bord när han visar originalbilderna till kommande boken Året runt, ser han märken av hundtassar på baksidan.

– Härligt att se gamla minnen, märkena efter tassarna, hunden har gått här…

Hunden Aslan dog i cancer för ett år sedan, blev 11 år och var en högst bidragande orsak till att dikterna i boken kom till.

– Jag har kommit på mycket när jag varit ute och gått med hunden. Jag har inte tänkt att jag ska skriva en bok utan det har växt fram. Sakta. Sen har jag skrivit ner och rensat. Jag har inte haft med penna ut utan kommit ihåg och skrivit ner när jag kom hem. Och har man hund är man ute och går, alla årstider, i alla väder.

– Jag ville inte skildra ett kalenderår utan mer att man kommer in i olika världar – staden, landet. Och döden – men inte döden som nåt otäckt, mer evigheten som nåt trösterikt. Skildra naturens gång.

Det är också första gången han gjort en bok och utgått från texten. Både de fem böckerna om Sailor & Pekka samt den lilla vikbara boken Vart ska du? har utgått från bilderna, sedan har han skrivit texten efter. Han beskriver skrivandet av Året runt som ”nästan musikaliskt”.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #290

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.