Hoppa till innehåll
Vintage black and white photo boy looking at an old tv
Dåtid Sthlm

Januari 1971

Tjugofem sekunder över midnatt på Danderyds sjukhus föder Sonia Davidsson sonen Göran, årets första barn. Han väger 3 360 gram och är 48 centimeter lång. Skandinaviens största hotell, Sheraton, öppnar på nyårsdagen. TV-kvällen i kanal 2 lördag 5 januari avslutas klockan 20. 35 med en repris av filmen Postanvisningen. En tvåårig flicka fastnar med handen i rulltrappan på varuhuset PUB och skadar handryggen och fingrarna.
Text: Ulf Stolt Foto: ISTOCKPHOTO

Riksdagsledamöterna blir illamående och får huvudvärk av den nya rutiga heltäckningsmattan i plenisalen. Ett krismöte med inredningsavdelningen på NK – som lagt in mattan – hålls. TV-licensen höjs med 10 kronor per kvartal. Den som har färg-TV får som vanligt betala en särskild extra färgavgift på 100 kronor. Väntetiden på ett telefonabonnemang fördubblas, nu kommer det att ta mellan 12-16 veckor att få en ny telefon indragen. Mellan 60 000 och 100 000 abonnenter står i kö. Fotomodellen Anette Edmark, 19 år från Stockholm, som varit försvunnen i tre månader och eftersökts av svensk polis, hittas. Hon jobbar som gogodansös på en nattklubb i Beirut. Det avgörande tipset om var hon befann sig lämnas av före detta proffsboxaren Bosse Högberg. En svensk kravallpolisstyrka planeras i hemlighet av experter inom försvaret, civilförsvaret och polisen. Enligt uppgifter kommer styrkan att sortera under Rikspolisstyrelsen. Jarl Kulle spelar ”Kulle bytta ding dong” på Berns. 17 personer inlagda på Rålambshovs sjukhus skrivs ut och skickas plötsligt hem, som en kollektiv bestraffning för att det rökts hasch på avdelningens toaletter trots att patienterna själva vid ett stormöte röstat nej till haschrökning.

En nattvakt på soptippen i Farsta misshandlas svårt. Han hittas först på morgonen och förs till sjukhus med hjärnskakning. Leo Berlin, violinist och förste konsertmästare i Stockholms filharmoniska orkester, spelar på en Stradivariusviolin från 1722 som skänkts av en anonym donator till filharmonikernas instrumentfond. Strömavbrott i två timmar på Södersjukhuset, inte ens reservkraften fungerade. Respiratorerna fick drivas med handkraft. Sjukhuset var totalt mörklagt i två timmar, upplyst enbart med stearinljus. Lars Norén ger ut romanen Biskötarna. Blåsut Bingo har jackpott på alla spel, inga särdragningar och alla priser kan bytas mot presentkort. Yngre, ogifta män är de som är mest positiva till att det visas sexualupplysningsfilmer på bio. Första köldknäppen – Bromma uppmäter 19 grader kallt klockan sju på morgonen. Under förra året begicks 16 mord i Stockholm. Alla har klarats upp, med erkännanden som stöds av teknisk bevisning. Även så gott som alla post- och bankrån har klarats upp. 2 000 elektriker i Stockholm strejkar i protest mot nya ackordprislistan.

Jan Ohlsson från Uppsala får rollen som Emil i Lönneberga. Friherrinnan Natalia Sparre, Lidingö, avlider 90 år gammal. I sin ungdom vistades hon ofta på Gustaf Frödings Alster och lär, tillsammans med sina systrar, ha inspirerat honom till den berömda dikten ”Tre trallande jäntor”. Under förra året började 14 558 lägenheter i flerfamiljshus byggas i Stor-Stockholm. Ingångslönen för en barnsköterska, efter 34 veckors utbildning, är 1 700 kronor. En 36-årig målare har åkt gratis i lokaltrafiken genom att klä sig i en falsk SL-uniform. En spärrvakt på Medborgarplatsen blev dock misstänksam och larmade polis. Nu åtalas han för föregivande av allmän ställning. Mellan 25 och 30 procent av alla samtal till Jourhavande Kurator kommer från förorten. I Gamla stan och på Södermalm är portarna i husen låsta dygnet runt.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.