Situation Sthlm
Protest

Internationella biblioteket hotat

Publicerad: 2019-09-23 12:39:28 Av: Text: Ulf Stolt Foto: Creative Commons

Över 8 000 namnunderskrifter – Akademiledamöter, Dramatikerförbundet, Författarförbundet, förläggare, professorer, kulturskribenter, författare och poeter, bibliotekarier, språklärare, översättare och andra bekymrade stockholmare – stödjer Nätverket för progressiv samhällsutveckling i protest mot att Internationella biblioteket flyttas från Annexet i Stadsbiblioteket till Kungsholmens bibliotek.

Internationella biblioteket är ett av Europas största mångspråka bibliotek med över 200 000 böcker på över 100 språk. Det internationella biblioteket fyller en synnerligen viktig integrationsfunktion för både nyanlända och etablerade invandrare som inte har svenska som förstaspråk, samt för bland annat översättare och forskare.

Vid en flytt till Kungsholmens bibliotek kommer personalen – med specialkompetens, de talar ett 20-tal språk – att skingras till olika bibliotek, och många böcker hamna i magasin hos Stadsarkivet. Om inte protesterna ger resultat kommer Internationella biblioteket att stängas för publik 2 september. Flytten till Kungsholmens bibliotek sker i så fall 2020.