Hoppa till innehåll
Briljant

Insektsfull

Anders Engström, 44 år från Bagarmossen, driver bloggen Bugburger, inriktad på insekter som föda.
Berättat för: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

– Mjölmask och syrsa är proteinrika och har en lite nötig smak. Och jag har provat mig fram när jag ska göra insektsburgare. Att hacka insekterna och sen blanda med morötter, squash och vitlök blir bra. Vill man ha lite krispighet i texturen kan man låta syrsorna vara hela. En gång testade jag att använda syrsmjöl, men då blev burgarna för kompakta.

– Till hösten ska jag ha en egen odling hemma med mjölmask. Den går att smaksätta beroende på vad du matar den med. Ger du den basilika, smakar den svagt av basilika. Jag vill testa fler smaksättningar. Det är inte tillåtet inom EU än att sälja insekter som föda. Men fler länder i Europa har gjort undantag från regeln, som till exempel Danmark där den världsberömda restaurangen Noma serverar biff tartar toppad med skogsmyror. Myrorna ger bra syra.

– Att äta insekter är såklart också en kulturell fråga. Thailand och Mexiko är länder där insekter är både vardagsmat och delikatess. Vi äter kräftor, som dessutom är asätare, vilket andra länder kan tycka är märkligt. – Svenska folkets inställning till att äta insekter är att 20 procent tycker ”wow” och att det vore spännande att prova, 10 till 20 procent tycker att bara tanken på det är vidrig och resten förstår poängen teoretiskt och kan tänka sig att prova om si sådär tio år.

– Jag startade bloggen Bug Burger för att undersöka insekter som föda och för att leka med tanken att öppna ett hamburgerställe där köttet kommer från insekter.

– Det går åt upp till tio kilo foder för att producera ett kilo nötkött, för att få fram ett kilo insektsbiff går det åt två kilo foder. Insekter är framtidens protein.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.