Hoppa till innehåll
Situation Sverige del 1

I Uppsala har hemlösheten en historia

Situation Sthlm finns inte bara i Stockholm. Uppsala, Västerås, Örebro och Enköping är några av städerna där tidningen också säljs. Vi tog tåget och träffade försäljare i Uppsala.
Maria Hagström. Foto: Martina Holmberg.

Uppsala är den stad i Sverige som har flest hemlösa personer per 10 000 invånare. Uppsala är också den stad som först tog Situation Sthlm utanför Stockholms länsgränser. Sedan 2007 har ett antal försäljare sålt tidningen på stadens gator. Utanför en av stadens gallerior brukar Bengt Landin stå. Vid tågstationen Johan Sandberg.

– Att det är så många hemlösa i Uppsala tror jag beror på närheten till Stockholm. Och Uppsala är en väldigt stor stad med många studenter, säger Johan Sandberg och vänder sig mot Bengt Landin: Det är ju därför du bor i Söderfors, för att du helt omöjligt kan komma till Uppsala.

– Ja, jag åker 18 mil fram och tillbaka, varje dag. Min mamma bodde i Söderfors och jag flyttade ut dit när hon var sjuk för att ta hand om henne. När hon dog fick jag hennes lägenhet, berättar Bengt Landin.

– Jag vet flera hemlösa som fått en plats där i Norduppland – det är där det finns lediga lägenheter, för där vill tydligen ingen bo, säger Johan Sandberg. Så är det inte i Uppsala. Har du haft egen lägenhet i Uppsala över huvud taget?

– Det har jag, men jag har varit hemlös i massa år också, säger Bengt Landin och berättar om hur han redan som barn blev beroende av starka mediciner som han fick på Ulleråker.

”Jag började tända av från mediciner redan när jag var tolv-tretton år.”

– Jag var fem år när de petade i mig barbiturater, för att jag var så överaktiv. Det har de värsta bieffekterna, alla ens dopaminfunktioner förstörs. Och har de förstörts en gång går det inte att reparera. Jag började tända av från mediciner redan när jag var tolv-tretton år. Det gick sedan över till missbruk av andra droger. Men i dag har jag metadon.

Det finns många historiska anledningar till att Uppsala är den stad där hemlösheten är vanligast, menar socionomen JanOlov Gustafsson som jobbar på Stadsmissionens dagverksamhet Mikaelsgården.

– Uppsala inte någon industristad som till exempel Västerås. Det är en akademistad i första hand, med folk som har pengar. Det gör att Uppsala har en väldigt liten del hyresrätter jämfört med bostadsrätter. Och så har vi ett stort universitet som drar till sig mycket folk som vill ha bostäder. Det blir svårt för socialtjänsten att fördela lägenheter eftersom det finns så få. Det är väldigt ont om hyreslägenheter för alla.

– Det är svårt, jag har hållit på i femton år, säger Johan Sandberg. Nu har jag ett soc-kontrakt, trivs bra med det. Det är skönt att kunna få stöd om jag det behövs.

Finns det något positivt att säga om situationen i Uppsala?

– Ja det finns det väl, säger Bengt Landin. Ofta märker jag att det finns människor som verkligen bryr sig, känner att det finns folk som har empati och hjärtat på rätt ställe. Och det är ju jävligt positivt.

Uppsala

Antal invånare: 206 039
Antal hemlösa: 1772 (Socialstyrelsens kartläggning 2011)
Bostadsbrist: Ja
Antal verkställda avhysningar 2013: 37
Källa: Socialstyrelsen

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.