Hoppa till innehåll
Briljant

Hushållet i Bagarmossen

På butiken Hushållet i Bagarmossen – allt är ekologiskt och närodlat – har Ingrid Daahl gjort sig av med alla förpackningar.
Berättat för: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

– Det här är den första butiken i Stockholm utan förpackningar. Många stockholmare är ovana vid att handla på lösvikt, men kunder som kommer hit från Tyskland, Frankrike, USA eller England tycker inte det är nåt konstigt. Där finns det redan flera såna här butiker. Jag startade butiken den 20 mars, mitt i coronapandemin. Många undrade hur jag kunde sälja skafferivaror i lösvikt då. Men faktum är att man häller det man handlar rakt ned i sin egen behållare utan att nån tar på det.

– Jag väger alla förpackningar kunderna kommer med innan de börjar handla. Det kallas att tara vikten på ett emballage. Folk handlar i både burkar
och papperspåsar. De riktigt proffsiga har tygpåsar.

– Det mesta funkar att ha i behållarna på väggen, men vetemjölet har jag flyttat ner i en stor tunna på golvet, det fastnade i öppningen till behållaren när man skulle mata ut det.

– Mest säljer jag nog av olika pastasorter, nötter och ägg. Sen är jag glad för att kunna sälja gråärt som var basföda i Norden förr och som nu odlas igen. Den smakar lite som kikärta. Och så har jag tandkrämstabletter, kryddor, oljor, popcorn och gryner och linser. Allt är ekologiskt och i möjligaste mån närodlat.

– Det passade att öppna butiken just här i Bagarmossen eftersom det bor en hel del hipsters här med ett stort intresse för hållbarhet.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.