Hoppa till innehåll
Tio år med ”Stockholmsnatt”

Humor, hipsters och politik

Serien ”Stockholmsnatt” av Stefan Thungren och Pelle Forshed fyller tio år. Det firas med samlingsvolymen ”Tio år med Stockholmsnatt”, där duon samlat alla sina seriestrippar, från 2005 till 2015, i kronologisk ordning.
Alexandra Sundqvist

Fram träder en humoristisk Stockholmsskildring med den hippa medelklassen och dess livsstil i centrum, men också en vass skildring av ett samhällsklimat, som de senaste åren präglats av politisk turbulens – och en ökad politisk medvetenhet.

Tio år med Stockholmsnatt är ett tidsdokument, över staden och de människor som bor där. Man kan säga att det är en nutida, fristående fortsättning på Per Anders Fogelströms ”Mina drömmars stad”. Men där Henning kommer till Stockholm 1860 för att arbeta vid en stearinfabrik, så kommer människor i dag till Stockholm för att arbeta som pr-konsult på en byrå, säger Stefan Thungren, journalist, tillika den som skriver manuset till serien.

Pelle Forshed står för illustrationerna till ”Stockholmsnatt”, som också publiceras i Svenska Dagbladet varje vecka. Det som började som en skildring av en trendmedveten medelklass och dess förehavanden, har också växt till en skildring av ett hårdnat politiskt klimat. Carema-skandalen, REVA, den havererade flyktingpolitiken, de skenande sms-lånen och det ökade antalet tiggare på Stockholms gator är några av de ämnen som blixtrar förbi över sidorna.

”För oss är det oundvikligt att inte vara politiska.”

– Den politiska ambitionen med serien är någonting som vuxit fram och som började smyga sig in i ”Stockholmsnatt” efter att vi fick en borgerlig regering Dagens samhällsklimat och tidens allvar, med ett fascistiskt parti i riksdagen, kräver ett slags politiskt ställningstagande. För oss är det oundvikligt att inte vara politiska i en tid när det talas om så absurda saker som att förbjuda tiggeri, säger Stefan Thungren.

Stockholmsnatt firar inte bara med en ny bok, utan även en stor retrospektiv utställning på Seriegalleriet. Skaparna Stefan Thungren och Pelle Forshed ställer ut originalteckningar, tryck och reproduktioner till försäljning. Utställningen pågår 21 mars – 15 april. Vernissage den 21 mars.
http://www.seriegalleriet.se/
https://www.facebook.com/pages/Stockholmsnatt/165895520166996

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.