Hoppa till innehåll
Briljant

Hoppfull världsrekordhållare

Tarkan Sönmez, 19 år från Segeltorp, är förare till kaninen Aysel, världsrekordhållare i höjdhopp.
Gerd Eriksson. Foto: Martina Holmberg,

– Aysel heter egentligen Snöflingan Majesty of Night. Hon är en vädurskorsning som är framavlad i flera generationer för att hoppa. Det är inget hon har tränat sig till utan det sitter i huvudet. Hoppkaniner är lättare och slankare än andra kaniner.

– I tävlingen i Nacka i april där Aysel satte världsrekord började hoppningen på 60 centimeter. Det är tre försök på varje höjd och när ribban lades på 85 centimeter rev alla ut sig utom Aysel. På 100 centimeter klarade hon på första försöket, likaså på 101 cm. Då bestämde vi att höja till 105 cm och försöka sätta nytt världsrekord. Hon rev med bakbenen i första försöket, i andra hoppet var hon över och slog sitt eget tre år gamla världsrekord på 100 cm.

– Visst händer det att Aysel vägrar att hoppa, då får jag peta lite under halsen på henne så att hon tittar upp mot hindret. Alla för sin kanin på olika sätt, men jag gullar aldrig med henne under själva tävlingen. Hon är en envis kanin och jag har fått kämpa med henne på vägen. Det gäller att inte låta henne bestämma.

Visst händer det att Aysel vägrar att hoppa

– Hon har lärt sig att det är dags för tävling när jag sätter henne i buren. Stampar hon lite extra med fötterna vet jag att hon är taggad. Aysel förstår inte att hon har hoppat högre än alla andra kaniner och att hon har satt nytt världsrekord. Men jag gav henne extra godis efteråt i form av persilja och morötter.

– Mitt intresse för kaniner började i stallet där jag red som barn. Det fanns kaniner där och när jag fick reda på att det fanns ett kaninhoppningsförbund i Sverige och att man kunde tävla i det så började jag. Som mest har jag haft 20 kaniner.

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.