Hoppa till innehåll
Briljant

Hårresande vintage

Maria Lindén. Foto. Marc Femenia.

– Jag lärde mig göra vintagefrisyrer genom extremt mycket övning, många misstag och internet förstås, – youtube och sidor där folk scannat in gamla frisyrböcker med scheman. Krigstidens frisyrer är mina favoriter. Vintagefrisyrer är miljövänligare samt bättre för håret då värme inte används.

– Största skillnaden mellan förr och nu är hur ofta man tvättar håret. I dag tvättar man håret varje dag, fönar det och lägger i en massa kemiska produkter. Det tycker jag är bullshit, man behöver inte tvätta håret varje dag, det är slösigt och dåligt med tanke på miljön och det är mycket bättre för håret att låta bli att tvätta det varje dag.

”Det är mycket bättre för håret att låta bli att tvätta det varje dag.”

– Pin Curls eller clipslockar får man genom att göra en snurra av vått hår på fingret och sätta fast med en nål eller spänne. När håret torkat borstar man ut lockarna. Lockarna blir mycket hållbarare, mjukare och rundare än med locktång. En hårdare, kompaktare och krulligare lock får man genom att rulla håret på foam roller, skumgummispolar.

– Jag använder moderna produkter, schampo, balsam, mousse, hårspray, men det är verkligen inte produkterna det handlar om, utan hur man lägger håret och hur man borstar.

– Det började med att jag blev intresserad av vintage från 30-tal till tidigt 60-tal, framför allt frisyrerna blev ett nördigt intresse. Jag började med kurser i vintagefrisyrer för tre år sedan. Jag har grundkurser och fortsättningskurser. Det blir mest 40-50-tals frisyrer, men jag halkar också in på 20-30-talet och tidiga 60-talet. För mig är håret en accessoar!

Vintagehårfrisörskan Miriam Parkman är en 24-årig student och har krigstidens frisyrer som favoriter. Hon håller frisyrkurser i vintagefrisyrer på affärerna Sivletto och Vintagefabriken i Stockholm. För att göra en vintagefrisyr behövs hårnålar, en bra borste, en pinnkam, vatten och hårspray. Borsta inte ut lockarna förrän håret har självtorkat.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.