Hoppa till innehåll
Rönells

Håller skeppet sjunkande

Sedan 1990 har Pekka Särkiniemi utvecklat sin fladdermusradar mellan hyllorna på Rönnells antikvariat. Med Håll Tjeften förlag har han hållit i utgivningen av ett sextiotal verk – både böcker och skivor – och arrangerat över 1000 evenemang i bokhandeln på Birger Jarlsgatan 32. Att han har företagets logotype tatuerad på baksidan av vänster triceps säger vad det säger.
Text: Ulf Stolt Foto: Anneli Hildonen

Ovanför en gräddvit rokokofåtölj en trappa upp i det som brukar tjänstgöra som loge under evenemangskvällarna, på en smal ledig väggyta mellan bokhyllorna till höger innanför saloondörrarna, sitter ett inramat svartvitt fotografi av Sonic Youths tidigare gitarrist Thurston Moore. Bilden är också tagen precis där – på fotografiet sitter han i den gräddvita rokokofåtölj som bilden nu hänger ovanför.

Pekka Särkiniemi skjuter en bunt grafiska blad till andra sidan det avlånga bordet och sätter sig i stolen vars rygg lagats på två ställen med grå silvertejp.

– Vi hade en tanke ett tag att kända personer som var här skulle sätta sig där i fåtöljen och bli fotograferade, men det blev inget av det sen.

Tre-fyra gånger i veckan är det loge här uppe. Förra året genomförde Rönnells antikvariat 108 evenemang.

– Varje gång jag öppnar mailkorgen har jag ett förslag från nån. Jag tackar nej till nio av tio grejer, och då tackar jag nej till kända namn. Jag går på känslan, att det är nån sorts Rönnells-mix. Tanken är att det ska bli bra för bokhandeln. Och det jag själv tycker är roligt så jag orkar hålla på.

Pekka Särkiniemi har jobbat på Rönnells antikvariat sedan 1990. Han hoppade av gymnasiet – gick fyraårig teknisk linje – och började i stället jobba, bland annat på en verkstad och ett bryggeri, tempoarbeten. På en av arbetsplatserna träffade han en arbetskamrat som tipsade honom om litteratur och musik han inte tidigare exponerats för. Han började spela bas i ett punkband och tanken föddes att plugga på Komvux.

– Jag bodde i Botkyrka då, där höll KSMB till, vi hade samma replokal ett tag. Nu spelar jag bara hemma, några New Orderbasgångar på morgonen när jag kliver upp. Lite bara, sen lägger jag ifrån mig basen. Men jag gör det varje dag.

Som en uppgift i svenskan på Komvux gjorde han en analys av Thorsten Jonssons novellsamling Fly till vatten och morgon.

– Trodde inte jag kunde skriva vykort, knappt. Men jag la ner hela min själ i det och fick tillbaka texten – betyget femma och det stod ”Lysande”. Jag fick en oerhörd kick.

Läs hela reportaget i Situation Sthlm #266

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.