Hoppa till innehåll
Min plats

”Grubben” på Kungsholmen

Maria Hagström. Foto: Martina Holmberg.

När Situation Sthlms försäljare Irene Pettersson började fota upptäckte hon områden hon aldrig sett förut. Som ”Grubben” på Kungsholmen. Dit återvänder hon ibland med kameran, och det håller grubblerierna borta.

Tänk hur nära man kan vara ett område utan att uppleva det. Jag har gått förbi här hur mycket som helst när jag hämtat min medicin på S:t Eriks metadonavdelningen, utan att veta att det här fina området fanns. Man tittar rakt fram eller ner i marken för mycket.
Det var först när jag började fota för två år sedan som jag började utforska området. Här finns några gamla fina stenhus som ser ut att vara från ett annat århundrade. En som bor här berättade att det har varit stall där tidigare. Någon annan har sagt att det varit bårhus. Jag har också hört att det på 70-talet fanns fattighus här. Af Grubben var någon gubbe som utlät hus till fattiga som inte hade någonstans att bo. Det såg tydligen förjävligt ut på den tiden. Det är han som gett namn åt vägen Grubbensringen och Grubbensparken bakom sjukhuset.
Det finns också en fin park med en damm som ligger här närmare vattnet. Jag fotar gärna träd. Och det ska gärna vara något i trädet: fågelholk, en koja, eller barn som klättrar. Träd är som gamla levande varelser, som sticker ut med armar och ben och man ser alltid massa figurer i dem.

Träd är som gamla levande varelser, som sticker ut med armar och ben och man ser alltid massa figurer i dem.

Jag var med i Stadsmissionens fotoprojekt Mitt Stockholm. Det var så det började. Vi var 16 personer som fick varsin kamera, och det blev sedan en utställning på Fotografiska. Jag blev maniskt på fotandet, var till och med ute på nätterna och fotade, det blev mycket bilder. Jag håller fortfarande på i perioder, när jag inte har mina återkommande depressioner som är ganska långa och ihärdiga.

Jag grubblar så mycket och då är det befriande när man kan gå ut och fota. Skönt att koppla bort hjärnan ibland. Det får mig att se nya saker i omgivningen som jag tidigare missat för att jag varit så mycket i mina tankar. Så det har varit väldigt friskt för mig att fota.

Artikeln är publicerad i Situation Sthlm #206.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.