Hoppa till innehåll
Briljant

Grönfingrad trädgårdsmästare

David Johnson, 33 år, från Söder är med och sätter Stockholm stads blomsterprogram i jorden:
Gerd Eriksson. Foto: Magnus Sandberg.

– Vecka 16 börjar vi att sätta ut plantorna i rabatter och urnor. Jag är med och planterar i innerstaden och västerort. Sammanlagt sätter vi ut 60 000 blomplantor fördelat på 2 780 kvadratmeter. Det tar ungefär två veckor och de flesta gräver vi ned för hand. Handskar är ett måste eftersom det ligger både kanyler, glasbitar och hundbajs i rabatterna.

– En av de tuffaste rabatterna är den på Vasagatan. Den är stor och dessutom ligger den mittemellan körfälten så att man står med rumpan i trafiken medan man jobbar. Vi brukar försöka sätta plantorna där på helger och nätter. Mariatorget är nog den roligaste platsen att plantera på. Folk som passerar där ger ofta beröm och kommer med glada kommentarer. Vissa berättar att de går omvägar för att njuta av blomsterprakten.

”Handskar är ett måste”

– Vilka blommor vi ska plantera ut är hemligt för allmänheten tills samma dag vi gör det. Det brukar vara runt sju olika sorters växter i en urna och tio olika sorter i en rabatt. Det är mycket stå på knä och stå på huk. Men jag har gjort det här i 14 år och tror att jag utvecklat en specialmuskel som gör att jag klarar det.

– Bara en enda gång under mina år har det hänt att det blivit en köldknäpp efter att vi planterat ut blommorna. Det var förra året i maj. Då frös vissa av växterna och vi var tvungna att byta ut dem och sätta nya. Alla plantor i Stockholms stads blomsterprogram kommer från Tungelsta och är alltså närodlade.

– Dahlian är en riktigt bra stadsblomma, den blommar bra, står länge och tål mycket utan att bli ful. Min egen favorit är Tvillingsporre, Diascia, den blommar från tidigt vår till sen höst och finns i många olika nyanser av rosa.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.