Hoppa till innehåll
Svepet

”Grisar är fantastiska djur”

David Bogerius

Grisen är ett av de intelligentaste djuren i världen. Det hävdar forskaren och författaren Martin Ragnar, som är aktuell med boken Grisens historia – så mycket mer än fläsk.

– Tänk att vi framgångsrikt använt grisar för att vakta får när vargen strök runt knutarna i södra Småland förr i tiden. Eller att det finns grisar som korsat gränsen för det vi brukar kalla kultur och faktiskt själva bedriver ett slags primitivt jordbruk, säger Martin Ragnar.

Han är inte förvånad över grisfläskets popularitet som råvara, men vill hjälpa läsarna att utöva sin konsumentmakt baserad på bokens fakta om fem olika grisars väg från kulting till kotlett.

– Människan är en allätare men det är viktigt för mig att konsumenterna verkligen är välinformerade om fläskets tillkomst så att man kan välja rätt i relation till sin egen moraliska kompass.

Martin Ragnar, som arbetar som vd på Svenskt Gastekniskt Center, har tidigare skrivit ett 20-tal böcker om bland annat svensk ost och regional matkultur.

– Nu tyckte jag att det var hög tid att ägna grisen vederbörlig uppmärksamhet. Trots att grisen betraktar människan med en slags ödmjukhet och vänskap är den ofta föremål för smutskastning och negativ mytbildning. Det tycker jag är tråkigt. Grisar är fantastiska djur som har haft med såväl Wall Street som Fords och den moderna bilindustrins framgångssaga att göra.

Tror du att man ändrar uppfattning om grisar efter att ha läst din bok?

– Ja, det känner jag mig övertygad om att man kommer att göra!

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.