Hoppa till innehåll
Pet Sounds fyller 40 år

Grammoforntid

Efter 40 år bakom disken på Pet Sounds – ansedd som en skivaffär i absolut världsklass – har grundaren Stefan Jacobsson nyss fyllt 66 år och gått ner till tre dagars arbete i veckan. Trots alla yttre förändringar i skivbranschen genom åren är och förblir Pet Sounds vad det alltid varit – en plats dit man går för att köpa skivor. Och bli reparerad.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Musiken som spelas i butiken finns egentligen inte. Den är i alla fall inte tillgänglig riktigt ännu. För på utsidan disken, mittemot Stefan Jacobsson som står och lyssnar och tycker att det ”låter ju skitbra”, står gitarristen och låtskrivaren Bengt Kirschon från Madhouse – ett Stockholmsband som släppte en lysande debutplatta 1982, producerad av New Orleanslegenden Dr John, och kort därefter splittrades. Nu har de börjat spela igen, är i studion och jobbar med nytt. Så han är förbi Pet Sounds för att låta Stefan Jacobsson lyssna lite.

– Stefan är en gammal god vän och musikälskare. Skönt att låta nån få lyssna på det, få höra vad nån annan tycker om låtarna.

In till höger bredvid kassadisken finns en avdelning med mest begagnade cd-skivor och filmer, vi ställer oss där och pratar, för Stefan Jacobsson förklarar att ”Pet Sounds har inget kontor så vi får hålla till nånstans ute i butiken och det är lugnast här”. På en av väggarna ett exemplar av Beach Boys platta Pet Sounds från 1966 som fått ge namn åt skivaffären.

– Det är den enda platta jag privat äger säker tio exemplar av, i en massa olika pressningar, av förklarlig anledning.

Stefan Jacobsson har jobbat i skivaffär sedan februari 1974, det var vid den tiden han själv på allvar började köpa skivor. Den första lp-skiva han köpte var The Beatles Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club band från 1967, ”ett helt ok förstaköp”.

– Jag har en man-cave hemma med alla min skivor, böcker, filmer, allting. Det är ju min identitet. Jag förstår mig verkligen inte på folk man kommer hem till som inte har några skivor, inga böcker, inga filmer – de har en laptop på ett skrivbord. Vad säger det om den människan?

Sedan ler han snabbt och tillägger, apropå att komma hem till människor med ett rum fullt av skivor och en halvmeter Dylanböcker i hyllan: – Ja, där står det kanske inte heller helt rätt till…

I en intervju nyligen sa Bruce Springsteen, apropå yrket att vara musiker, att det han egentligen gör är reparerar folk: ”I basically run a repair-shop”.

– Folk kommer in här ibland och ska snacka ljud – om det är bättre på cd eller vinyl eller sacd. Då brukar jag säga att ”vi säljer inte ljud i den här butiken, vi säljer känslor”. Och känslor reparerar ju, så det ligger väl mycket i det han säger.

STEFAN JACOBSSON
ÅLDER: Nyss fyllda 66 år
GÖR: Skivhandlare. Grundade Pet Sounds för40 år sedan. Ser dagens vinylskivor som konstverk ”med tjock vinyl, inserts, uppvik, väl värda sina pengar”.
AKTUELL: Skivutbudet på Pet Sounds är alltid aktuellt.

Läs hela artikeln i Situaiton Sthlm #268

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.